Οι δικηγόροι του Πολ Μάναφορτ, του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζουν ότι ο πελάτης τους δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με μία «πολιτικά υποκινούμενη» ποινική δίωξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία της ίδιας πολιτείας κατά της διπλής δίκης (double jeopardy law), σχολιάζει το “Politico.”

Οι ίδιοι παρουσίασαν την επιχειρηματολογία τους σε ένα δικαστικό έγγραφο που κατέθεσαν χθες και το οποίο είναι επικριτικό για τις κινήσεις του τοπικού εισαγγελέα Σάιρους Βανς Τζούνιορ κι αναφορικά με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Μάναφορτ για εγκλήματα, για τα οποία ο Μάναφορτ έχει δικαστεί από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Βιρτζίνια, το καλοκαίρι του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί νομικοί αναλυτές δίνουν χαρακτήρα «εφεδρείας» στην άσκηση ποινικής δίωξης από την πολιτεία της Νέας Υόρκης σε βάρος του Μάνφορτ για την περίπτωση απόδοσης προεδρικής χάρης από τον πρόεδρο Τραμπ ή μετατροπής της ποινής των 7,5 ετών που εκτίει σε ομοσπονδιακή φυλακή.

Το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα της ομοσπονδιακής δίκης που είχε ο Μάναφορτ την προηγούμενη χρονιά βρίσκεται στο επίκεντρο της νομικής διαμάχης για την άσκηση ποινικής δίωξης από την αναφερόμενη πολιτεία.

Στην δίκη που έγινε στη Βιρτζίνια, οι ένορκοι καταδίκασαν τον Μάναφορτ για την διάπραξη οκτώ οικονομικών εγκλημάτων. Μεταξύ αυτών, η συμπλήρωση ψευδών φορολογικών δηλώσεων, η απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, αλλά και η διάπραξη τραπεζικής απάτης, ενώ δεν στάθηκε δυνατό να φτάσουν σε μία κοινή απόφαση για άλλα δέκα εγκλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εντοπισμός της διάπραξης των οικονομικών εγκλημάτων του Μάναφορτ έγινε από την έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος απάλειψε τις δέκα κατηγορίες στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που είχε υπογράψει ο Μάναφορτ με το γραφείο του.

Στην συνέχεια, οι κατηγορίες αυτές απορρίφθηκαν κι από έναν δικαστή, τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας κατηγορούμενος μπορεί να οδηγηθεί και πάλι στο δικαστήριο αν διαπιστωθεί κακοδικία από την αδυναμία των ενόρκων να συμφωνήσουν στην επιβολή ποινής (hung jury), αλλά οι δικηγόροι του Μάναφορτ που χειρίζονται την υπόθεση του στη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν ότι η άσκηση οποιασδήποτε ομοσπονδιακής δίωξης (ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από την αδυναμία συμφωνίας των ενόρκων) προσκρούει στο νόμο περί διπλής δίκης που αναφέρεται παραπάνω κι απαγορεύει την άσκηση δίωξης σε πολιτειακό επίπεδο για κάποιο έγκλημα που έχει εκδικαστεί ομοσπονδιακά σε βάρος του ίδιου κατηγορουμένου.

«Ο νόμος περί διπλής δίκης στη Νέα Υόρκη είναι ξεκάθαρος ότι είναι το γεγονός της άσκησης προηγούμενης ποινικής δίωξης, όχι το αποτέλεσμα, που ενεργοποιεί τη νομική προστασία» (επίκλησης του νόμου) σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι δικηγόροι υπεράσπισης του Μάναφορτ.

Ο βαθμός επικάλυψης μεταξύ των 16 κατηγοριών της πολιτειακής δίωξης και παλαιότερων ομοσπονδιακών κατηγοριών κατά του Μάναφορτ παραμένει αδιευκρίνιστος, αλλά φαίνεται ότι οι περισσότερες ή όλες οι κατηγορίες περιλαμβάνουν γεγονότα που έχουν αναλυθεί λεπτομερώς στην ομοσπονδιακή υπόθεση κατά του Μάναφορτ.

Το γραφείο του Βανς δεν έχει παρουσιάσει με λεπτομέρειες νομικά επιχειρήματα για την υποστήριξη της πολιτειακής ποινικής άσκησης, στην οποία περιλαμβάνονται κατηγορίες για την διάπραξη απάτης στεγαστικής υποθήκης, παραποίησης επιχειρηματικών εγγράφων, αλλά και προσπάθειας παραπλάνησης των αρχών.

Από την πλευρά τους, οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης θα υποστηρίξουν ότι η κακοδικία εξαιτίας της αδυναμίας συμφωνίας των ενόρκων στην επιβολή ποινής, δεν ερμηνεύεται ως προηγούμενη ομοσπονδιακή ποινική δίωξη κατά το νόμο περί διπλής δίκης που εφαρμόζεται στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από νομική θεωρία (dual sovereigns) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει επιτρέψει σε αμερικανικές πολιτείες να απαγγείλουν κατηγορίες σε κατηγορούμενους στους οποίους έχει ήδη επιβληθεί ποινή από ομοσπονδιακό δικαστήριο και το αντίστροφο.

Τον Ιούνιο, οι δικαστές ψήφισαν 7-2 για την απόρριψη της τελευταίας υπόθεσης που αμφισβητούσε την παραπάνω νομική θεωρία.

Ωστόσο, οι αμερικανικές πολιτείες είναι ελεύθερες να ψηφίσουν νόμους που περιορίζουν τις δικές τους εισαγγελικές αρχές από την άσκηση ποινικών διώξεων για υποθέσεις που έχουν ήδη εκδικαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία δίκης για τις κατηγορίες που απήγγειλε η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά του Μάναφορτ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης