Αμερικανοί και Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου ως προς τα εμπορικά ζητήματα και είχαν εντατικές συνομιλίες την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης και μιας συνάντησης που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λίου Χε, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σήμερα, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία ότι ο στόχος του Τραμπ είναι «σαφής» και προβλέπει μια «δίκαιη εμπορική σχέση» ανάμεσα στα δύο μέρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες, που επαναλήφθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνονται στη μείωση του κινεζικού πλεονάσματος στο διμερές ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών και στην προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς αξίας έως και 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, για να καταπολεμήσει μια πρακτική που διατείνεται πως είναι κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας από κινεζικές εταιρείες μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων κι άλλων μεθόδων. Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ανταποδώσει τα ίσα.

Το Πεκίνο πρότεινε στην Ουάσινγκτον μια συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει τη μείωση του κινεζικού πλεονάσματος κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισήμαναν οι πηγές, η Boeing θα είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους, αν η πρόταση γίνει αποδεκτή και υπάρξει συμφωνία.

Η Boeing είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στις  ΗΠΑ και ήδη το ένα τέταρτο των εμπορικών αεροσκαφών που πωλεί στο εξωτερικό καταλήγει σε εταιρείες αερομεταφορών της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης