Σημαντική αποδείχθηκε η συνδρομή του ρωσικού στρατού στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία, αφού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη εξάλειψαν τις εστίες στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ και και του Ιρκούτσκ σε μια έκταση 900.000 στρεμμάτων, που θεωρείται ακόμη εξαιρετικά μικρή αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε μια έκταση 28.000.000 στρεμμάτων.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η επέκταση των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία και την ρωσική Άπω Ανατολή, περιορίστηκε κατά πέντε φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που διαθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άρχισαν να συμμετέχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Κρασνογιάρσκ από χθες 1η Αυγούστου. Τα αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινά τουλάχιστον 20 πτήσεις σε δυάδες, ενώ την εντολή για να συμμετάσχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία είχε δώσει στις 31 Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι ποιες θα είναι οι οικολογικές συνέπειες από τις δασικές αυτές πυρκαγιές.

Ο κύριος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου πυρόσβεσης του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών Ιρέκ Χασάνοφ εκτιμά ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να έχουν σημαντικές οικολογικές και κλιματολογικές συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πυρκαγιές δεν απειλούν τα 11 σπάνια είδη ζωών, τα οποία προστατεύονται από το ειδικό κρατικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Οικολογία» (σε αυτά περιλαμβάνονται οι τίγρεις του Αμούρ, οι λεοπαρδάλεις της ρωσικής άπω Ανατολής και άλλα). «Δεν θα έδινα ιδιαίτερη έμφαση στο ερώτημα αν κάποια είδος εξαφανίστηκε εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία είτε μειώθηκε αισθητά» δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος διατήρησης της βιοποικιλότητας του Παγκόσμιου Ιδρύματος άγριας φύσης (WWF) Ρωσίας, Βλαντίμιρ Κρέβερ. Παρόλα αυτά οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα θανάσιμο κίνδυνο για πολλά είδη, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν, όπως είναι τα φίδια, οι σκαντζόχοιροι, τα έντομα, όμως τα περισσότερα ζώα μπορούν να σωθούν τρέχοντας μακριά από τις εστίες.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου δασών της Ακαδημίας Επιστημών της Σιβηρίας Αλέξάντρ Μπριουχάνοφ επισημαίνει ότι για την πλήρη αποκατάσταση των δασών στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας θα χρειασθούν τουλάχιστον 100 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης