Στους δρόμους βρίσκονται για 26η ημέρα οι Κολομβιανοί προκειμένου να εναντιωθούν στις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού κώδικα, καθώς εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές για τους μεγάλους φορολογικούς ομίλους ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής των κοινωνικών δαπανών.

Διαδηλωτές που κατέκλυσαν την κεντρική Πλατεία Μπολίβαρ στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, χτύπαγαν κατσαρόλες, ανέμιζαν σημαίες και κράταγαν πλακάτ με το σύνθημα «όχι στη φορολογική μεταρρύθμιση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύμα των διαδηλώσεων στην Κολομβία άρχισε την 21η Νοεμβρίου, όταν τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων, οργανώσεων πολιτών, πολιτικών κομμάτων και διαφόρων άλλων συλλογικοτήτων και βγήκαν στους δρόμους.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να μειώσει τον κατώτερο μισθό για τους νέους, να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις καταγγέλλουν επίσης την έλλειψη κεφαλαίων για την παιδεία, τις αθρόες δολοφονίες ηγετών κοινοτήτων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένοπλες οργανώσεις και συμμορίες, ενώ απαιτούν να διαλυθεί η ειδική μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας ESMAD, που κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο έφηβος διαδηλωτής Ντίλαν Κρους υπέκυψε στα τραύματά του μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι από στέλεχος της ESMAD την 23η Νοεμβρίου. Συνολικά, οι νεκροί στις διαδηλώσεις είναι τουλάχιστον τρεις.

Άλλο ένα επεισόδιο που συνδεόταν με τις διαδηλώσεις ήταν η προσαγωγή μιας γυναίκας που διαδήλωνε, που οδηγήθηκε σε αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά, πριν απελευθερωθεί αργότερα. Η αστυνομία ανέφερε πως η γυναίκα συνελήφθη για παρακώλυση της οδικής κυκλοφορίας και δεν είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά από την ESMAD.

Κυβερνητική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την απεργιακή επιτροπή επανειλημμένα αφότου άρχισαν οι κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να επιτευχθεί καμία συμφωνία.

Η εθνική απεργιακή επιτροπή αξιώνει να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, που από την πλευρά της απαιτεί οι διαδηλωτές να της γνωστοποιήσουν ποια συγκεκριμένα είναι τα αιτήματα που θέτουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης