Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Η έκκληση της Ρωσίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 12:30
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Η έκκληση της Ρωσίας

Η Ρωσία απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν ξανά η μία την άλλη για νέες παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έκανε την έκκληση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τις δύο χώρες «να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους» βάσει της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην οποία συμφώνησαν την Κυριακή, υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Η καθεμία από τις πλευρές αρνείται ότι παραβιάζει την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του συνεχίζει τις επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγόρησε τις αζερικές δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους και όλμους εναντίον πολλών περιοχών. Αξιωματούχοι ασφαλείας του θύλακα επισήμαναν ότι οι δυνάμεις τους κατέρριψαν ένα αζερικό πολεμικό αεροσκάφος Su-25, όμως το Μπακού το διέψευσε.

Εξάλλου το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις για νέες επιθέσεις εναντίον του θέσεων του αζερικού στρατού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, ενώ κατήγγειλε ότι οι περιοχές Τάρταρ, Αγκντάμ και Αγκζαμπέντι, μέσα στη χώρα, δέχονται πυρά πυροβολικού. Το γραφείο του εισαγγελέα στο Αζερμπαϊτζάν επίσης ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμη αμάχου και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι.

Θέσεις εκτόξευσης πυραύλων

Το αζερικό Υπουργείο Άμυνας επισήμανε επίσης ότι έπληξε σήμερα δύο θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, τις οποίες, σύμφωνα με το ίδιο, χρησιμοποιούσε η Αρμενία για να στοχοθετεί κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα υπογράμμισε ότι θα καταστρέψει όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί το Γερεβάν για να στοχοθετεί αμάχους.

Η Αρμενία επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν περιοχές στο έδαφός της, αρνήθηκε όμως ότι έπληξε το Αζερμπαϊτζάν και τόνισε ότι πλέον «διατηρεί το δικαίωμα να στοχοθετεί οποιαδήποτε στρατιωτική υποδομή ή εξοπλισμό στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν».

Τουρκία-Ρωσία

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο Reuters χθες Τρίτη ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία, η οποία στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, για επεκτατικές τάσεις στον νότιο Καύκασο.

Σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα διαφωνεί με τη θέση της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική λύση είναι απαράδεκτη.

«Δεν συμφωνούμε με τη θέση που εξέφρασε η Τουρκία και η οποία εκφράστηκε αρκετές φορές από τον πρόεδρο Αλίεφ» επισήμανε ο Λαβρόφ. «Δεν είναι μυστικό ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μια δήλωση ότι επιτρέπεται η στρατιωτική λύση στη σύγκρουσή».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι θα ήταν σωστό να σταλούν στη γραμμή του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ Ρώσοι στρατιωτικοί ως παρατηρητές, όμως εξήγησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά του ο Αζέρος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμβολή της.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Αλίεφ επεσήμανε ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στις συγκρούσεις.

Τέλος στην ίδια συνέντευξη προειδοποίησε ότι η Αρμενία προσπαθεί να επιτεθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου της χώρας του και τόνισε ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές αν οι Αρμένιοι τις θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

«Η Αρμενία προσπαθεί να επιτεθεί και να θέσει υπό τον έλεγχό της τους αγωγούς μας» επισήμανε ο Αλίεφ. «Αν η Αρμενία προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της αγωγούς εκεί, μπορώ να πω ότι οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για εκείνη».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 12:37