Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021, 00:43
Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού χιλιάδων πολιτών από την Καμπούλ επαναλήφθηκαν την Παρασκευή έπειτα από αρκετές ώρες διακοπής τους λόγω του κορεσμού ορισμένων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, κυρίως στο Κατάρ, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

"Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν και οι αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις με προορισμό το Κατάρ και άλλα μέρη αναχωρούν, και άλλες πτήσεις αναχωρούν με προορισμό την Καμπούλ αυτή την στιγμή που σας μιλώ", δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ, του αμερικανικού γενικού επιτελείου. Διευκρίνισε ότι ορισμένες πτήσεις θα κατευθυνθούν στη Γερμανία όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλές στρατιωτικές βάσεις.

Ο υποστράτηγος του στρατού ξηράς Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου ότι οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες στη Γερμανία, συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, για τη βοήθειά της σε αυτή την "παγκόσμια" προσπάθεια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα που φρουρούν την επιχείρηση εκκένωσης είναι σε θέση να βοηθούν ορισμένους Αμερικανούς να φθάσουν μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ απ' έξω από την περίμετρό του όπου βρίσκονται.

Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έφυγαν από τον χώρο του αεροδρομίου για να "παραλάβουν" ανθρώπους που βρίσκονταν "πολύ κοντά", ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

"Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και διασχίζοντας μικρή απόσταση, ορισμένοι στρατιώτες ήταν σε θέση να βγουν έξω, να τους πάρουν και να τους μεταφέρουν" μέσα στο αεροδρόμιο, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε κάνει λόγο νωρίτερα για "169 Αμερικανούς που εισήλθαν στο αεροδρόμιο με τη βοήθεια ανδρών του στρατού" αλλά ο Κίρμπι δεν επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για Αμερικανούς.

Οι περιοχές ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο έχουν βυθιστεί στο χάος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν από τη Δευτέρα να διαφύγουν από τη χώρα που τελεί εκ νέου υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τους φράσσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βγήκαν από την περίμετρο του αεροδρομίου δεν χρειάστηκε να διασχίσουν σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021, 00:43