Οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφία του Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας για περισσότερους από τέσσερις μήνες σε ένα στρατόπεδο του ρωσικού βορρά όπου εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών.

H φωτογραφία δείχνει τον σκηνοθέτη, ο οποίος εισήχθη την Παρασκευή στο νοσοκομείο, γυμνό από τη μέση και πάνω ενώ ένας γιατρός τον ακροάται με στηθοσκόπιο. Ο Όλεγκ Σεντσόφ, 42 ετών, που έχει ύψος 1,90, εμφανίζεται περισσότερο εξασθενημένος, αδυνατισμένος και γερασμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια προηγούμενη φωτογραφία, η οποία είχε τραβηχτεί στον τόπο κράτησης του Όλεγκ Σεντσόφ, είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 9 Αυγούστου. Τον έδειχνε όρθιο, με τη στολή του κρατουμένου, ήδη πολύ αδυνατισμένο.
Ο σκηνοθέτης, ο οποίος αντιτίθεται στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Λαμπιτνανγκί (στον ρωσικό βορρά) για «συμπληρωματικές εξετάσεις και συσκέψεις ειδικών», ανέφεραν την Παρασκευή οι περιφερειακές σωφρονιστικές αρχές.

Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Μαΐου διεκδικώντας την απελευθέρωση όλων των Ουκρανών «πολιτικών κρατουμένων» στη Ρωσία.

Συλληφθείς μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ο Όλεγκ Σεντσόφ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών για «τρομοκρατία» και «λαθρεμπόριο όπλων» έπειτα από μια δίκη που χαρακτηρίστηκε «σταλινική» από τη Διεθνή Αμνηστία και καταγγέλθηκε από το Κίεβο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρεσβευτής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κίεβο καθώς και πολλές προσωπικότητες του πολιτισμού, όπως ο Ελβετός σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ο Αμερικανός ηθοποιός Τζόνι Ντεπ, κάλεσαν για την απελευθέρωσή του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κριτική επιτροπή της 75ης Μόστρας της Βενετίας, κινηματογραφικοί αστέρες και ένας Ρώσος σκηνοθέτης απηύθυναν έκκληση να σωθεί η ζωή του.

Το Κρεμλίνο έχει πει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να δοθεί χάρη παρά μόνο με αίτημα του κρατουμένου. Ο Όλεγκ Σεντσόφ αρνείται να ζητήσει χάρη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης