Τουλάχιστον 13 νεκροί και μεγάλες καταστροφές είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της πρωτοφανούς ποσότητας νερού που έφεραν οι ισχυρές καταιγίδες στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ μετά το πέρασμα του τυφώνα Φλόρενς.

Μάλιστα, έπειτα από δύο ημέρες αδιάκοπων βροχοπτώσεων, τα επίπεδα του νερού σε ορισμένες πόλεις έφθασαν τα 60 εκατοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ έκανε λόγο για «ιστορικές ποσότητες νερού» και προειδοποίησε τους πολίτες που είχαν εκκενώσει τα σπίτια τους να μην επιχειρήσουν ακόμη να επιστρέψουν.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC) ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο Φλόρενς είναι πιθανό να εξασθενήσει περαιτέρω πολύ σύντομα, προειδοποίησε όμως ότι ο κίνδυνος να σημειωθούν ξαφνικές πλημμύρες και να πλημμυρίσουν ποταμοί εξακολουθεί να υφίσταται σε σημαντικό τμήμα της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την καταιγίδα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι στη Βόρεια Καρολίνα, οι 8 από τους οποίους έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και το μωρό της που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους από πτώση δένδρου, καθώς και άλλα τρία θύματα «ξαφνικών πλημμυρών» σε δρόμους.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το CNN, ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται συνολικά σε 13 νεκρούς: εκτός από τους 10 στη Βόρεια Καρολίνα, άλλοι τρεις καταγράφηκαν στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ των οποίων μια 61χρονη γυναίκα που σκοτώθηκε την Παρασκευή όταν το αυτοκίνητό της προσέκρουσε σε δένδρο που είχε πέσει στον δρόμο.

Οι ριπές πολύ ισχυρών ανέμων και καταρρακτώδους βροχής έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Πολλοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από πτώσεις δένδρων και ηλεκτρικών στύλων ή και από ξαφνικές πλημμύρες.

Ένα μέρος της πόλης Νιου Μπερν, με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, βρίσκεται κάτω από τα νερά από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν εκατοντάδες κάτοικοι. Η τουριστική αυτή πόλη βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νιούζ και Τρεντ.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι διασώθηκαν και 4.200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε χθες Σάββατο ο δήμαρχος του Νιου Μπερν Ντέινα Άουτλο. «Η προτεραιότητα είναι να αντληθούν τα νερά μέσα στην πόλη», όμως «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της επιστροφής», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN και απευθυνόμενος στους 1.200 κατοίκους της πόλης που έχουν καταφύγει σε κέντρα υποδοχής.

Περίπου 750.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό χθες Σάββατο στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διαχείρισης έκτακτων αναγκών.

Η καταιγίδα Φλόρενς έφθασε το πρωί της Παρασκευής στη Βόρεια Καρολίνα, συνοδευόμενη από ανέμους της τάξεως των 150 χλμ/ώρα. Έκτοτε η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί στα 75 χλμ/ώρα, όμως η βροχή, σε ορισμένες ζώνες της πολιτείας, είναι κατακλυσμιαία.

«Να ξέρετε ότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει με ταχύτητα παντού, ακόμη και σε περιοχές που συνήθως δεν υποφέρουν από πλημμύρες» προειδοποίησε ο κυβερνήτης Κούπερ.

Πάνω από 1,7 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι, ενώ η θάλασσα κυριολεκτικά ανέβηκε στην ξηρά, μετατρέποντας πόλεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μία τεράστια λιμνοθάλασσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης