Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του 13ου Φεστιβάλ Αφρικανικής Γαστρονομίας και Λαϊκής Τέχνης, ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, ο Σοφόνια Ραπουλάνε Μακγκέτλα, μάς υποδέχθηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία, στους κήπους της οποίας θα φιλοξενηθεί η διοργάνωση στις 11 και 12 Μαΐου.

Εκεί μας μίλησε για το πολιτισμικό μωσαϊκό δεκάδων χωρών της Αφρικής που θα απολαύσουν οι επισκέπτες του φεστιβάλ, αλλά και για τον Νέλσον Μαντέλα, του οποίου διετέλεσε στενός συνεργάτης για τρία χρόνια, όταν ο Μαντίμπα αποφυλακίστηκε με την πτώση του απαρτχάιντ.

Ο ίδιος ο κ. Μακγκέτλα είχε σημαντική αντιρατσιστική δράση και μάλιστα εξορίστηκε για 27 ολόκληρα χρόνια, πριν του επιτραπεί να επιστρέψει στην πατρίδα του. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας του «Πατέρα του έθνους», ενός ανθρώπου που ενέπνευσε ολόκληρη την ανθρωπότητα για τα ζητήματα της φυλετικής ισότητας και της ειρήνης, και δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του όταν μιλάει για εκείνον – όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες του. Τα όσα έχει να πει για τον άνθρωπο που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 παρουσιάζουν επομένως ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν μάλιστα έκλεισαν οι κάμερες, ο κ. Μακγκέντλα μάς ζήτησε να περάσουμε το εξής μήνυμα: «Εμείς είμαστε εδώ για εσάς. Έχουμε επίγνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και είμαστε φίλοι “παντός καιρού”. Είμαστε φίλοι και στον ωραίο και ζεστό καιρό, αλλά είμαστε φίλοι και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει από αυτούς τους δύσκολους καιρούς και θα βγει και πάλι δυνατή».

13ο Φεστιβάλ Αφρικανικής Γαστρονομίας και Λαϊκής Τέχνης

Στιγμιότυπο από την περυσινή γιορτήΣκοπός του Φεστιβάλ Αφρικανικής Γαστρονομίας και Λαϊκής Τέχνης είναι, σύμφωνα με τον πρέσβη της Νότιας Αφρικής, η επίδειξη της «αφρικανικής ψυχής» στους επισκέπτες. Γεύσεις, τέχνες, τραγούδια, χοροί και πάσης φύσεως πολιτισμικά δρώμενα θα ταξιδέψουν για δύο μέρες τους επισκέπτες σε κάθε γωνιά της Αφρικής, με σκοπό να αναδείξουν την κουλτούρα της ηπείρου, σε αντιδιαστολή με τα δεινά των συγκρούσεων, της ανέχειας και των ασθενειών, εικόνες που έχουν εντυπωθεί στο μυαλό του περισσότερου κόσμου ως χαρακτηριστικές της «μαύρης ηπείρου».

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στους πανέμορφους κήπους της Νοτιοαφρικανικής Πρεσβευτικής Κατοικίας, στην οδό Διαμαντίδου 5 στο Ψυχικό, ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Αφρικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης