Στο κρατητήριο οδηγήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο διάσημος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και γνωστός Ισραηλινός ακτιβιστής Νόρμαν Φινκελστάιν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Νέα Υόρκη για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Γεννημένος το 1953 στο Μπρούκλιν, από Εβραίους γονείς επιβιώσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο Ισραηλινός επιστήμονας και συγγραφέας συνελήφθη μαζί με ακόμη 24 διαδηλωτές, οι οποίοι ξάπλωσαν κάτω στον δρόμο, προκαλώντας έτσι προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η παράσταση διαμαρτυρίας δεν περιελάμβανε λεκτικά συνθήματα και πραγματοποιήθηκε μέσα σε απόλυτη ησυχία. Περίπου 100 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση αυτή, φορώντας μπλούζες με μηνύματα υποστήριξης των Παλαιστινίων και στηλίτευσης της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει το Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σταματήστε τώρα τη Γενοκτονία στη Γάζα», «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», «Σταματήστε να σκοτώνετε παιδιά», «Αλληλεγγύη για τα παιδιά στη Γάζα» και «Όχι άλλα χρήματα για ισραηλινά εγκλήματα» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα σε ρούχα και πλακάτ. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το RT, αστυνομικοί πλησίασαν τους διαδηλωτές και τους ζήτησαν να σηκωθούν από το οδόστρωμα και να απομακρυνθούν. Εκείνοι αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνουν συλλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νόρμαν Φινκελστάιν ήταν επικεφαλής της διαδήλωσης, την οποία οργάνωσε ο ίδιος μέσα από μια καμπάνια στο Διαδίκτυο. Αποτελεί έναν από τους διασημότερους υποστηρικτές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, έχοντας επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική στο Ισραήλ. Νωρίτερα, είχε αναρτήσει μήνυμα στην προσωπική ιστοσελίδα του, στην οποία ανέφερε πως «100 άνθρωποι θα προχωρήσουν την Τρίτη σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής», ενώ με άλλη του ανάρτηση ξεκαθάριζε πως το ζητούμενο για μια «Ελεύθερη Παλαιστίνη» είναι η ενότητα και η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου.

«Δεν πιστεύω σε μεμονωμένες πράξεις μαρτυρίου. (Η επίλυση του Παλαιστινιακού) Πρέπει να αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια» έγραψε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης