Ο ιστορικός ηγέτης της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA, ο Χοσέ Αντόνιο Ουρουτικοετσέα Μπενγκοετσέα, ο οποίος διέφευγε από το 2002, συνελήφθη σήμερα το πρωί στη Γαλλία, ανακοίνωσε το ισπανικό Yπουργείο Εσωτερικών.

Γνωστότερος ως Χοσού Τερνέρα, ο πρώην πολιτικός ηγέτης της ETA, που σήμερα έχει διαλυθεί έπειτα από τέσσερις δεκαετίες βίαιης δράσης, συνελήφθη στο Σαλάνς των Γαλλικών Άλπεων έπειτα από επιχείρηση που συντονίσθηκε με τη συνεργασία της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισπανικού Υπ. Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ETA ευθύνεται για τον θάνατο 800 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επιθέσεων για την αυτονομία της Χώρας των Βάσκων.

Η ισπανική αστυνομία τον αναζητούσε από το 2002, όταν πέρασε στην παρανομία για να αποφύγει τη δίωξη για τον ρόλο του στην επίθεση κατά του στρατοπέδου της Εθνοφυλακής στη Σαραγόσα, στη βόρεια Ισπανία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, το 1987.

Ο Χοσού Τερνέρα, ο οποίος κατά πληροφορίες είναι σοβαρά άρρωστος, είχε αναγνώσει την «τελική ανακοίνωση» για τη διάλυση της οργάνωσης τον Μάιο 2018. Το ηχητικό ντοκουμέντο είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα της βασικής εφημερίδας «Gara» στο ίντερνετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης