Ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη την Πέμπτη από τη βρετανική αστυνομία, η οποία εκλήθη στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε καταφύγει από το 2012.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην πρεσβεία του Εκουαδόρ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρέσβη, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές Αρχές τη διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψής του:

 

Ο ιδρυτής των Wikileaks βρίσκεται «υπό κράτηση σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, όπου και θα παραμείνει, έως ότου παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν», σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Η σύλληψη του Ασάνζ είναι παράνομη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» απαντά ο ιστότοπος Wikileaks σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο ΒΒC. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης