Στη σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους της Σικελικής Μαφίας προχώρησε την Παρασκευή η Αστυνομία της Ταϊλάνδης στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μπανγκόκ, στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης με τη συνδρομή της Interpol. Πρόκειται για τον Βίτο Ρομπέρτο Παλάτσολο, με τις Αρχές να φτάνουν στα ίχνη του μέσω στοιχείων που καταχώρισε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και τη γενικότερη online δραστηριότητά του.

Ο 64χρονος άνδρας κατάγεται από την Τερασίνι, κοντά στο Παλέρμο, στη Σικελία και θεωρείται ο αρμόδιος για τα οικονομικά της Σικελικής μαφίας, για λογαριασμό της οποίας «ξέπλενε» χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε πως ο συλληφθείς είχε δράσει για λογαριασμό του Τότο Ριίνα (συνελήφθη το 1993) και του Μπερνάρντο Προβεντσάνο.

Καταδικάστηκε ερήμην του το 2009 σε εννιά χρόνια κάθειρξη για τις σχέσεις του με τη Μαφία, ενώ χρησιμοποιούσε το όνομα Ρόμπερτ φον Πάλας Κολμπατσένκο στη Ν. Αφρική, όπου οι Αρχές είχαν αρνηθεί να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών Μ.Μ.Ε. η Ταϊλάνδη συμφώνησε να τον εκδώσει στην Ιταλία, όμως οι δικηγόροι του αντιτάσσουν ότι είναι Νοτιοαφρικανός υπήκοος, έστω κι αν απέκτησε την υπηκοότητα με άλλη ταυτότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά, το 2006, εισαγγελείς στο Παλέρμο είχαν χαρακτηρίσει τον Παλάτσολο «μια από τις σημαντικότερες μορφές της Κόζα Νόστρα εδώ και μια εικοσαετία, κυρίως» λόγω του ρόλου-κλειδί που είχε στις σχέσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στη Μαφία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης