Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας διεξήγαγαν συνομιλίες στην Άγκυρα το Σάββατο σχετικά με την επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

«Η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους στη Συρία μετά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τουρκίας πρέπει να είναι εθελοντική και ασφαλής», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Αντιπρόεδρο Μάας μετά τη συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών., περίπου 30.000 άνθρωποι επέστρεψαν οικειοθελώς στην περιοχή της ασφαλούς ζώνης που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης.

«Αναμένουμε από τη Γερμανία να ενεργήσει σε πνεύμα συμμαχίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σχετικά με την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν ρεαλιστική τη γερμανική πρόταση για μια διεθνή ασφαλή ζώνη στη Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμα ότι οι συνεργάτες των ομάδων YPG / PKK στη Γερμανία επιτέθηκαν σε Τούρκους πολίτες και προέτρεψε τους Γερμανούς αξιωματικούς ασφαλείας να ενεργήσουν ενάντια σε τέτοια γεγονότα.

Πριν από την επίσκεψη, ο Τσαβούσογλου είπε στους δημοσιογράφους στο Μπακού: «Φυσικά είμαστε ευτυχείς να καλωσορίσουμε τον Χάικο Μάας, θα του μιλήσουμε ειλικρινά».

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα διερευνήσει τυχόν ισχυρισμούς ότι είχαν γίνει.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας τόνισε τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την αξία του διαλόγου μεταξύ των χωρών.

«Η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ για τη Γερμανία», δήλωσε ο Μάας.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, σε μια συζήτηση για τη Μέση Ανατολή στη γερμανική Βουλή, ο Μάας επέκρινε την επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον της ομάδας των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, αλλά υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου.

Επίσης, υπήρξε διαφωνία εντός της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer πρότεινε μια ζώνη ασφαλείας υπό τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, αλλά ο Μάας δεν υποστήριξε την πρόταση.

Πηγή: dailysabah

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης