Τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αυστρία, Τρέβορ Τράινα, για συνάντηση στο εγγύς μέλλον στην Ουάσινγκτον, του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε, το βράδυ της Πέμπτης η Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, σημειώνοντας ότι ο καγκελάριος θα βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευση της ισραηλοαμερικανικής οργάνωσης AIPAC (The American Israel Public Affairs Committee), μεταξύ 1-3 Μαρτίου. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tiroler Tageszeitung, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι στη συνάντηση Τραμπ – Κουρτς θα συζητηθούν κυρίως οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, όπως επίσης ο ρόλος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως η σημερινή σχέση των ΗΠΑ με την Αυστρία είναι «πιθανόν η καλύτερη που είχαμε ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε γίνει δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι τον Φεβρουάριο, κατά την πρώτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ως καγκελάριος του τότε κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο οποίος είχε καταρρεύσει τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα», ενώ τώρα θα βρεθεί εκεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους.

Την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, με κύρια θέματα την προώθηση της «υπερατλαντικής κοινότητας αξιών» και μίας «στρατηγικής σύμπραξης» μεταξύ Αυστρίας και ΗΠΑ.

Ο Αυστριακός υπουργός διαπίστωσε μία «ομοφωνία» τους στην στήριξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, όπου, όπως είπε, η Αυστρία θα πιέσει σε επίπεδο Ε.Ε. για περαιτέρω κυρώσεις απέναντι στο «σοσιαλιστικό καθεστώς» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με την απόρριψη από τους Παλαιστίνιους, του Σχεδίου Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ και για το οποίο ασκήθηκε κριτική από την Ε.Ε., η Αυστρία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εκτιμά ως «καλό» το γεγονός ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πάλι κινητικότητα, καθώς τελευταία το Μεσανατολικό δεν ήταν θέμα, κάτι που, κατά την άποψή του, δεν εξυπηρετεί κανέναν.  

Πριν την περυσινή επίσκεψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Ουάσινγκτον, η τελευταία επίσκεψη Αυστριακού καγκελάριου στις ΗΠΑ ήταν εκείνη του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, του τότε επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, τον Δεκέμβριο του 2005, ενόψει της κατοπινής τότε αυστριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2006, ενώ ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αυστρία ήταν ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος τον Ιούνιο του 2006 συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – ΗΠΑ στη Βιέννη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης