Συνάντηση των Σεπτών Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου ε.ε. στην έδρα της Ευρωπαίκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β, Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, εκπροσωπούντες και τον Μακ.Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο και συνοδευόμενοι από την Ευρωβουλευτή κα. Ρόδη Κράτσα, πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έθεσαν το φλέγον ζήτημα της τσαραχώδους καταστάσεως που επικρατεί στην Συρία και γενικότερα στην Μέση Ανατολή, ζητώντας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να προασπίσουν τα δικαιώματα των χριστιανών, καθώς και να συμβάλλουν καθοριστικά στην επικράτηση ανεξαιρέτως των πολιτών της ευρύτερης αυτής περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την συνάντηση, οι Σεπτοί Προκαθήμενοι υπέβαλαν κοινή Αναφορά σχετικά με την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών. Ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ειρήνευση στην Μ.Ανατολή, ενώ επεσήμανε ότι έχει επισκεφθεί πολλές αραβικές χώρες χριστιανικών κοινοτήτων.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Εξοχ. κ. Μπαρόζο μίλησε με επαινετικούς λόγους για την αδιάκοπη δισχιλιετή ιστορία του «αρχαιοτέρου, εν ενεργεία, εκκλησιαστικού οργανισμού της Αφρικής», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ τάχθηκε σαφώς υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο νέος Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Εξοχ.κ.Μοχάμεντ Μόρσι.

Επίσης, ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος τόνισε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ειρήνης και της ασφάλειας όλων και αφουγκράζεται τις αγωνίες και τα προβλήματα των χριστιανικών κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος Β’ αφίχθη στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο,Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και τον Σύμβουλο Τύπου, Δημοσιογράφο κ.Νικόλαο Κάτσικα, και θα συνεχίσει μαζί με τους Μακ. Προκαθημένους των Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Κύπρου τις ενημερωτικές επαφές με κορυφαία στελέχη των ευρωπαϊκών οργάνων, μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης