Σίγουρα καλύτερη «ατμόσφαιρα» από εκείνη κατά την πρώτη εμφάνιση του στις Βρυξέλλες μετά την πρώτη ανάληψη καθηκόντων ως Αυστριακός καγκελάριος, τον Δεκέμβριο του 2017, συνάντησε κατά τις χθεσινές συνομιλίες του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την περασμένη εβδομάδα, ο εκ νέου ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Και αυτό, γιατί τότε, πριν από δύο χρόνια, μετέβαινε εκεί ως επικεφαλής μίας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης κυβέρνησης, εξαιτίας της συμμετοχής σε εκείνη, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ενώ τώρα ηγείται ενός κυβερνητικού σχήματος, το οποίο, λόγω της συμμετοχής των Πράσινων σε αυτό, πολλοί θεωρούν και σαν ένα είδος πρότυπο στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και μετά την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης του, πριν από δύο χρόνια, έτσι και τώρα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, την πραγματοποίησε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Το διπλωματικό πρωτόκολλο στην Αυστρία ήθελε έως τότε, τον καγκελάριο μίας νέας αυστριακής κυβέρνησης να δίνει τα πρώτα «διαπιστευτήρια» του στο εξωτερικό, μεταβαίνοντας στο Βερολίνο για επίσκεψη στον Γερμανό ομόλογό του, στην περίπτωση αυτή στην Άνγκελα Μέρκελ, όμως, ο πρώην και νυν καγκελάριος προτίμησε, τόσο τότε όσο και τώρα, την «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».

Οι συνομιλίες τον Δεκέμβριο του 2017, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, είχαν κυριαρχηθεί από τις διαβεβαιώσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντί τους, για τον «σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό» της τότε αμφιλεγόμενης κυβέρνησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων του Σεμπάστιαν Κουρτς στις Βρυξέλλες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, βρέθηκαν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., μία συνεπής γραμμή στην μεταναστευτική πολιτική και ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής.

Από την πρώτη-πρώτη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες ως καγκελάριος «πολλά έχουν αλλάξει», σχολιάζει τα χθεσινά αποτελέσματα ο ίδιος, χωρίς όμως να εννοεί (σ.σ. όπως ίσως θα ανέμενε κάποιος) το γεγονός πως ο τότε κυβερνητικός συνασπισμός του αποτελούσε στόχο κριτικής.

Την «αλλαγή», ο Σεμπάστιαν Κουρτς την βλέπει στο ό, τι τότε υπήρχε ένα «πολύ κακό κλίμα» , καθώς, όπως επισημαίνει, «ήταν μία φάση κατά την οποία όλοι βρίσκονταν αμήχανοι απέναντι στην ετυμηγορία των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε., ήταν αισθητές οι επιπτώσεις μίας λανθασμένης μεταναστευτικής πολιτικής σε πολλές χώρες, υπήρχαν εντάσεις με την Ρωσία, όπως επίσης υπήρχαν και μεγάλα χαρακώματα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση».

Κατά την άποψή του, υπάρχουν ακόμη χαρακώματα, για το λόγο αυτό και σε συνεννόηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ίδιος πρόκειται να επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Πράγα, την εκεί Συνάντηση Κορυφής των χωρών της ιδιαίτερα επικριτικής απέναντι στις Βρυξέλλες «Ομάδας του Βίζεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία).

Την παρουσία του στη Συνάντηση στην Πράγα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αιτιολογεί με το ό,τι, όπως τονίζει, «η Αυστρία πρέπει, ως χώρα στην καρδιά της Ευρώπης να αναλάβει ως διαμεσολαβητής έναν ρόλο γέφυρας».

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συγχαίροντας τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος για το κυβερνητικό πρόγραμμα του συνασπισμού του με τους Πράσινους, έκανε λόγο για την υψηλή αξιοπιστία που χαίρει η Αυστρία στα ζητήματα μεταναστευτικής και κλιματικής πολιτικής, απέναντι και στους ανατολικούς εταίρους.

Η ίδια, ανακοίνωσε την εκπόνηση, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, ενός «βιώσιμου και αποτελεσματικού προγράμματος για την μετανάστευση», στο οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης