Την ώρα που διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονική επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου 2015 από Τζιχαντιστές, ένας άγνωστος με ματσέτα επιτέθηκε το πρωί της Παρασκευής σε υπαλλήλους εταιρείας μπροστά από τα παλιά γραφεία της εφημερίδας. Δύο τουλάχιστον είναι οι σοβαρά τραυματίες, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό.

Συλλήψεις δύο βασικών υπόπτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συλληφθεί έως τώρα δύο ύποπτοι, ενώ όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές του Παρισιού, ο ένας είναι πακιστανικής καταγωγής και ο άλλος αλγερινής. Ο πρώτος συνελήφθη κοντά στην Πλατεία της Βαστίλης, ενώ λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη και ο δεύτερος ύποπτος κοντά στα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο France Infο. 

Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας, περικύκλωσαν τη συνοικία (το 11ο διαμέρισμα του Παρισιού), ενώ νωρίτερα είχε αποκλειστεί πλήρως ολόκληρη η περιοχή (3ο και 4ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας). Μάλιστα, χιλιάδες μαθητές που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα σχολεία, παρέμειναν για αρκετές ώρες μέσα στις τάξεις τους για λόγους ασφαλείας.

Πέντε ακόμα άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση 

Άλλοι πέντε άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας. Οι πέντε ύποπτοι είναι ηλικίας 24 έως 37 ετών.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι άνδρες αυτοί συνελήφθησαν στο Παντέν, στα προάστια του Παρισιού, κατά τη διάρκεια έρευνας σε σπίτι που φέρεται ότι ανήκει στον βασικό ύποπτο της επίθεσης.

«Άρωμα» τρομοκρατίας πίσω από την επίθεση 

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, δήλωσε ότι «προφανώς πρόκειται για μια ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια». «Είναι ο δρόμος όπου βρισκόταν το Charlie Hebdo, ο τρόπος δράσης των ισλαμιστών τρομοκρατών, προφανώς, δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, είναι μια νέα αιματηρή επίθεση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε.

Την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία

Από τη σημερινή επίθεση τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι.

«Συνελήφθη ο βασικός ύποπτος στην επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι, σήμερα, κοντά στα παλιά γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, ενώ ένας δεύτερος ύποπτος βρίσκεται επίσης υπό κράτηση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας για θέματα αντιτρομοκρατίας, Ζαν Φρανσουά Ρικάρ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, ανέφερε από την πλευρά του ότι οι δύο δημοσιογράφοι που τραυματίστηκαν, είχαν βγει για να κάνουν ένα τσιγάρο κοντά στο κτήριο, σημειώνοντας πως πλέον η ζωή τους δεν απειλείται. 

Συγκλονίζουν αυτόπτες μάρτυρες

Υπάλληλος της Premières Lignes, πρακτορείου Τύπου και εταιρείας παραγωγής, διηγήθηκε ότι δύο συνάδελφοί της βρίσκονταν στον δρόμο μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας και κάπνιζαν, όταν άκουσε ουρλιαχτά. Πλησίασε στο παράθυρο και είδε τον έναν από τους συναδέλφους της μέσα στο αίμα να καταδιώκεται από έναν άνδρα που κρατούσε ματσέτα. Τα γραφεία της εταιρείας είναι στον δρόμο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Charlie Hebdo. Έκτοτε, τα γραφεία του σατιρικού εντύπου στεγάζονται σε μυστικό τόπο.

Μνήμες από τη σφαγή στο Charlie Hebdo ξύπνησε η επίθεση 

Η επίθεση στην οδό Νικολά-Απέρ, έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, ξύπνησε μνήμες από τον Ιανουάριο του 2015, όταν εξτρεμιστές ισλαμιστές σκότωσαν 12 ανθρώπους με αφορμή τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό.

«Σκέφτηκα: ξανάρχισε», είπε η Σαντάλ, μια κάτοικος της περιοχής, όπου οι πληγές από την επίθεση του 2015 δεν έχουν κλείσει ακόμη. Η γυναίκα επιδιόρθωνε μια διαρροή στο σπίτι της, κοντά στη λεωφόρο Ρισάρ Λενουάρ, όταν άκουσε «να ουρλιάζουν οι σειρήνες». «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι ξανάρχισε. Γύρισα πέντε χρόνια πίσω», στις 7 Ιανουαρίου 2015. «Οι μνήμες επανέρχονται στην επιφάνεια. Ανάμεσα σ’ αυτό και στον Covid, ζούμε στιγμές πραγματικά καθόλου ωραίες», πρόσθεσε η Σαντάλ που είπε ότι αφότου ξεκίνησε η δίκη 14 προσώπων για την υπόθεση του Charlie Hebdo, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε ένα προαίσθημα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε.

Για την Ντενίζ Αμόν, συνταξιούχο που ζει επίσης πολλά χρόνια σε αυτή τη συνοικία, οι μνήμες επανήλθαν αλλά «δεν ήταν το ίδιο πράγμα, δεν ήταν τόσο άσχημο». Ωστόσο «σκέφτεσαι ότι βγαίνοντας έξω μπορεί πάντα να σου συμβεί κάτι», πρόσθεσε.

«Η συνοικία έχει ακόμη πληγές. Το να ξαναζούμε τέτοια πράγματα, εν μέσω της δίκης, είναι άσχημο», σχολίασε ο Φρεντ Ρολάτ. Το μυαλό του πήγε αμέσως στην κόρη του, τη Μαργκό, που βρισκόταν στο σχολείο Αν Φρανκ, σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης. Ο δήμος του Παρισιού τον ενημέρωσε μέσω γραπτού μηνύματος ότι, όπως και οι άλλοι μαθητές, θα παρέμενε σε αποκλεισμό μέσα στο σχολείο.

«Μας είπαν ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με κάποιους ανθρώπους που κρατούσαν μαχαίρι και να μείνουμε στην αυλή», αφηγήθηκε η Μαργκό. Μόλις έληξε ο αποκλεισμός, ο Φρεντ έτρεξε στο σχολείο για να την βρει.

«Αισθάνομαι σαν να ξαναζώ μια φρίκη. Αυτός ο εφιάλτης δεν τελειώνει ποτέ», είπε στο πρακτορείο Reuters ένας άλλος κάτοικος της περιοχής.

Μετά την επίθεση του 2015 το Charlie Hebdo μετακόμισε σε μυστική τοποθεσία. Ένας δημοσιογράφος τού είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς.

Πριν από 48 ώρες τα γαλλικά ΜΜΕ συνυπέγραψαν ένα κείμενο-έκκληση για την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθεροτυπία, την ανεμπόδιστη κυκλοφορία της πληροφορίας. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν αποτέλεσμα της στοχοποίησης για άλλη μία φορά της Charlie Hebdo από τους Τζιχαντιστές και τις φανατικές ισλαμιστικές οργανώσεις, με αφορμή τη δημοσίευση νέων σκίτσων με τη μορφή του Προφήτη Μωάμεθ. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης