Συναγερμός σήμανε στην Ουάσινγκτον το μεσημέρι της Δευτέρας, με αποτέλεσμα το Καπιτώλιο των ΗΠΑ να τεθεί προσωρινά σε καθεστώς lockdown λόγω «εξωτερικής απειλής για την ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία του Καπιτωλίου, το lockdown επιβλήθηκε λόγω πυρκαγιάς κοντά στο σημείο και εξαιτίας της μεγάλης επιφυλακής των Αρχών σε ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η πυρκαγιά ξέσπασε σε χώρο όπου διαμένουν άστεγοι, σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου από το Καπιτώλιο και όχι στο εσωτερικό του συγκροτήματος.

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δήλωσε λίγο αργότερα ότι η πυρκαγιά έσβησε και δεν υπάρχει «απειλή για τους πολίτες». Σύμφωνα με τις Αρχές της Ουάσινγκτον, ένα άτομο, μία ενήλικη γυναίκα, υπέστη τραυματισμό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της, ενώ αρνήθηκε τη μεταφορά της σε νοσοκομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν καπνό κοντά στο Καπιτώλιο ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία της Ουάσινγκτον δήλωσε ότι έσπευσε για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο σημείο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία είπε ότι η αιτία του lockdown ήταν μια πυρκαγιά κάτω από έναν αυτοκινητόδρομο αρκετά τετράγωνα νότια του Καπιτωλίου.

«Με μεγάλη προσοχή μετά από μια απειλή εξωτερικής ασφάλειας κάτω από τη γέφυρα στο I-295 στο First and F Streets, SE, ο αναπληρωτής αρχηγός Pittman διέταξε το κλείσιμο του συγκροτήματος του Καπιτωλίου. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πυρκαγιές εντός ή εντός του Καπιτωλίου», ανέφερε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κόσμος εντός του Καπιτωλίου κλήθηκε να πάει σε ασφαλές σημείο.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην πρόβα για την ορκωμοσία εκτός του Καπιτωλίου απομακρύνθηκαν εντός του κτηρίου, μετέδωσε το πρακτορείο.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται επιτόπου δήλωσαν ότι άκουσαν μια ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης από τα ηχεία και ότι διακόπηκε η πρόβα για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, με χιλιάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς να έχουν αναπτυχθεί.

Μια προειδοποίηση που στάλθηκε στο προσωπικό του Καπιτωλίου ανέφερε ότι το συγκρότημα είναι σε lockdown, και πως δεν επιτρέπεται κανείς να εισέλθει ή να βγει έξω. Οι Αρχές κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του Καπιτωλίου να μείνουν μακριά από παράθυρα και πόρτες.

«Προς όλα τα κτήρια του συγκροτήματος του Καπιτωλίου: Εξωτερική απειλή για την ασφάλεια, δεν επιτρέπεται η είσοδος ή η έξοδος, μείνετε μακριά από εξωτερικά παράθυρα, πόρτες. Αν είστε σε εξωτερικό χώρο, αναζητήστε ασφαλή κάλυψη», ανέφερε η προειδοποίηση.

Το lockdown επιβλήθηκε λίγα 24ωρα πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν και ακολουθεί την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου εναντίον του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον από εξτρεμιστές και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Το άμεσο lockdown που επιβλήθηκε λόγω της πυρκαγιάς αντανακ λά την κατάσταση αυξημένης επιφυλακής που επικρατεί στην Ουάσινγκτον

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, CBS News, CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης