Μια εστία του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε κωμόπολη της βόρειας Ιταλίας, με τους ειδικούς να ζητούν σήμερα «να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξάπλωση των νέων μεταλλαγμένων στελεχών».

Στις 24 Ιανουαρίου, 24 άνθρωποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, βρέθηκαν θετικοί στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος στην κωμόπολη Κορτσάνο, που μετρά περίπου 1.400 κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υγειονομικές αρχές διενήργησαν διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού σε άλλους 189 ανθρώπους, επαφές των κρουσμάτων, όπως ανέφεραν σε σημερινή τους ανακοίνωση. Από αυτούς, οι 139 βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, όμως μόνο ένας χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν να αναλυθεί η αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού. «Αναλύθηκαν 14 δείγματα και τα 14 ήταν θετικά στη βρετανική μετάλλαξη» διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση.

Το υγειονομικό ίδρυμα Gimbe προειδοποίησε σήμερα ότι παρατηρείται μικρή άνοδος των κρουσμάτων στην Ιταλία και υπογράμμισε τους κινδύνους των μεταλλαγμένων στελεχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφουμε άνοδο του ποσοστού των νέων κρουσμάτων σε εννέα επαρχίες» ανάφερε το Gimbe. «Οι ενδείξεις αυτές μας ωθούν να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή την εξάπλωση των νέων μεταλλαγμένων στελεχών» πρόσθεσε.

Ο Νίκο Καραμπελότα, πρόεδρος του ιδρύματος, ήταν ακόμα πιο ανήσυχος, κάνοντας λόγο για «την απειλή των νέων μεταλλαγμένων στελεχών, που έχουν ήδη φτάσει στην Ιταλία και τα οποία κινδυνεύουν να προκαλέσουν έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων».

Στα τέλη Ιανουαρίου εντοπίστηκαν στην Ιταλία πολλά κρούσματα του βραζιλιάνικου στελέχους, ενώ αναλύεται πιθανό κρούσμα του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Η Ιταλία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επλήγη από την πανδημία Covid-19 στο πρώτο κύμα, έχει καταγράψει σχεδόν 90.000 νεκρούς, ενώ η οικονομία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έχει βυθιστεί στη χειρότερη ύφεσή της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης