Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση άνευ συμφωνίας την 31η Οκτωβρίου, ακόμη κι αν ρίξουν την κυβέρνηση κερδίζοντας ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε υπουργούς κορυφαίος σύμβουλος του νέου ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας, του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Telegraph.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, από τους αρχιτέκτονες της εκστρατείας του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, τόνισε σε υπουργούς της κυβέρνησης ότι ο Τζόνσον έχει την εξουσία να προγραμματίσει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μετά την καθορισμένη προθεσμία του Brexit, την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και στην περίπτωση που τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου αποπειραθούν να εμποδίσουν το διαζύγιο χωρίς συμφωνία ανατρέποντας την κυβέρνηση, αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της Τέλεγκραφ, επικαλούμενη πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζόνσον υπόσχεται να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, αλλά έχει πλέον πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού οι Τόρις έχασαν στην εκλογική διαδικασία για την πλήρωση μιας έδρας το αποτέλεσμα της οποίας ανακοινώθηκε προχθές Παρασκευή.

Ορισμένα από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψήφιζαν εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο του Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, μιας προοπτικής που θεωρείται ολοένα πιο πιθανή κι έχει συμβάλλει στη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες.

Δεν είναι ωστόσο εφικτό να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Τζόνσον πριν από τον επόμενο μήνα: η Βουλή των Κοινοτήτων έχει διακόψει τη λειτουργία της για θερινές διακοπές ως την 3η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές «δεν συνειδητοποιούν ότι [ακόμα και] αν γίνει ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα προκηρύξουμε εκλογές για μετά την 31η [Οκτωβρίου] και θα αποχωρήσουμε ούτως ή άλλως» από την ΕΕ, τόνισε ο Κάμινγκς, σύμφωνα με τη μία από τις πηγές της Τέλεγκραφ.

Ο Τζόνσον διαβεβαιώνει ότι θα προτιμούσε η χώρα του να αποχωρήσει από την ΕΕ βάσει συμφωνίας, αλλά απορρίπτει ρητά το ενδεχόμενο αυτή να συμπεριλαμβάνει τον μηχανισμό ασφαλείας για την αποφυγή της δημιουργίας «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, το αποκαλούμενο backstop, που οι Βρυξέλλες αντιθέτως θεωρούν κλειδί.

Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) έχει καταστήσει σαφές ότι θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε πρόταση του Τζόνσον για το Μπρέξιτ εάν δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης