Σύμβουλος Αμπάς: «Το σχέδιο Τραμπ νομιμοποιεί το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, 12:23
Σύμβουλος Αμπάς: «Το σχέδιο Τραμπ νομιμοποιεί το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής»

Στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF ο Αμπντάλα Φράντζι, σύμβουλος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς, εξηγεί γιατί το νέο ειρηνευτικό σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους Παλαιστίνιους.

Η αντίδραση στο ειρηνευτικό «σχέδιο του αιώνα» που παρουσίασε χθες βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος, περιστοιχισμένος από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γκαντς, δεν άργησε να έρθει. «Ανήκει στα σκουπίδια της ιστορίας» είπε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ξαναλέμε όχι». Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης και σύμβουλος του Αμπάς, Αμπντάλα Φράντζι, εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την παλαιστινιακή πλευρά.

«Κανείς άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν το τόλμησε»

Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου: Και οι δύο έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη

Ο Φράντζι υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, από τα ΗΕ και από θεσμούς με διεθνή χαρακτήρα ως χώρα κατοχής παλαιστινιακών εδαφών. «Εάν οι Ισραηλινοί επιθυμούν ως κράτος ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, θα πρέπει να αποσυρθούν από τα εδάφη των Παλαιστινίων για να μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο για τις περιοχές μας. Μόνο όταν γίνει ανταλλαγή εδαφών ή επιβληθεί μια τέτοια ανταλλαγή μπορούμε να ξεκινήσουμε διάλογο. Το έχουμε αποδεχθεί στις Συμφωνίες του Όσλο. Αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Δυτική Όχθη και η περιοχή στα σύνορα με την Ιορδανία ανήκουν στο Ισραήλ, ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί θα ενσωματωθούν στην ισραηλινή επικράτεια και οι Παλαιστίνιοι απλώς θα παρακολουθούν όλα αυτά. Τελικά η πολιτική του Αμερικανού προέδρου κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης της πολιτικής των Ισραηλινών ως κατοχικής δύναμης. Κάτι τέτοιο δεν τόλμησε να κάνει κανένας Αμερικανός πρόεδρος».

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης απορρίπτει κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος Αμπάς τους τελευταίους μήνες αρνήθηκε πρόταση του Τραμπ για διάλογο. Η αλήθεια είναι, υποστηρίζει, ότι μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, ο Τραμπ πέταξε εκτός ΗΠΑ την εκπροσώπηση των Παλαιστινίων και διέγραψε οικονομική βοήθεια πάνω από 200 δισ. δολαρίων.

Φράντζι: Χορτάσαμε από οικονομικές υποσχέσεις

Φράντζι: Η πολιτική του Αμερικανού προέδρου κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης της πολιτικής των Ισραηλινών ως κατοχικής δύναμης

Γι αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν πιστεύει σε νέες υποσχέσεις για επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων, που προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο. «Έχουμε εμπειρία με υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια κάποτε 40 δισ., κάποτε 50 δισ. Όμως αυτά τα χρήματα δεν είναι παρά το δέλεαρ για τους Παλαιστίνιους. Από αυτά τα χρήματα που υποσχέθηκαν οι Αμερικανοί δεν έχουμε πάρει τίποτα. Το αντίθετο. Διέγραψαν οικονομική βοήθεια 280 δισ. ευρώ για να σταματήσουν τη στήριξή τους στην ανοικοδόμηση παλαιστινιακών εδαφών, έτσι ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην μπορέσουν να οικοδομήσουν το δικό τους κράτος. Που σημαίνει ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποδεχθούμε την αμερικανική πολιτική και να πάρουμε χρήματα γι αυτό, αλλά δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ούτε κράτος, ούτε ταυτότητα, ούτε τίποτα».

Εν ολίγοις, μονομερής λύση της αραβοϊσραηλινής διένεξης καθ΄ υπόδειξη ενός κράτους που μεροληπτεί υπέρ ενός άλλου κράτους που κατέχει παράνομα παλαιστινιακή γη δεν μπορεί να υπάρξει, σύμφωνα με τον Αμπντάλα Φράντζι.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, 12:43