Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ανησυχητικά αυξητικές τάσεις παρουσίασαν και το 2017 η ξενοφοβία, ο λαϊκισμός και η ρητορική μίσους, εξαιτίας της λιτότητας, της αύξησης των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη και των τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεραίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.
Στο στόχαστρο της λαϊκίστικης ρητορικής βρίσκονται μετανάστες, μη υπήκοοι των ευρωπαϊκών χωρών, μειονότητες, η παρουσία των οποίων παρουσιάζεται ως απειλή για την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην Ευρώπη, υπογραμμίζει η Έκθεση.
Ο πρόεδρος της ECRI Jean-Paul Lehners δήλωσε: «Αν και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που συναντούν τα ευρωπαϊκά κράτη, πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να στραφούν σε έναν πιο ισορροπημένο και βασισμένο σε γεγονότα λόγο, ο οποίος θα τονίζει τη θετική συμβολή της σωστά διακυβερνητικής μετανάστευσης ιδιαίτερα υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες και τους πόρους που μπορούν να φέρουν οι μετανάστες».
Με ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, η ECRI επισημαίνει στην έκθεσή της ότι, παρά τις συστάσεις της για διαχείριση του μεταναστευτικού με παράλληλο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της ένταξης των μεταναστών, ιδίως στους τομείς της στέγασης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, ακόμη και οι ελάχιστες προσπάθειες που καταβλήθηκαν ήταν χωρίς αποτέλεσμα.
Τα αρνητικά στερεότυπα του Ισλάμ οδήγησαν σε αύξηση της βίας και της ρητορικής μίσους στην Ευρώπη, ενώ η ισλαμοφοβία έγινε σταδιακά αποδεκτή στην κοινή γνώμη και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών.
Ευρέως διαδεδομένος είναι και ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη το 2017, ενώ οι Ρομά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά αποκλεισμένοι, κάτι που συμβαίνει και με τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής.
Με απογοήτευση η ECRI επισημαίνει ότι δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμη πλήρως οι συστάσεις για τη βελτίωση της εθνικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων και μόνον 20 από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο αριθ. 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με μια γενική απαγόρευση των διακρίσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνικοί και άλλοι φορείς που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση του ρατσισμού συχνά υποφέρουν από προβλήματα, ιδίως όσον αφορά στην ανεξαρτησία και τη χρηματοδότησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης