Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομοφώνως και με «δριμύτητα» την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, και επανέλαβε ότι προτίθεται να λάβει «σημαντικά μέτρα» μετά την πυρηνική δοκιμή του Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, επίσης, δεσμεύεται «να υιοθετήσει σύντομα νέα απόφαση», η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, σε απάντηση τόσο της εκτόξευσης του πυραύλου όσο και της πυρηνική δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας, που προέδρευσε της συνεδρίασης, Ραφαέλ Ραμίρες Καρένο είχε δηλώσει: «Θεωρούμε ότι υπάρχει συναίνεση για την καταδίκη αυτής της παραβίασης των κυρώσεων του ΟΗΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια της Πιονγιάνγκ «εξωφρενική πρόκληση». Για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε, «η αδυναμία δεν αποτελεί επιλογή».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση διπλωματικής πηγής, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον ελπίζει στην ενίσχυση των διεθνών περιορισμών κατά του τραπεζικού συστήματος της Βόρειας Κορέας, ενώ το Πεκίνο αντιμετωπίζει απρόθυμα το ενδεχόμενο αυτό, φοβούμενο την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης