Οδηγίες για ιατρική φροντίδα από το σπίτι ασθενών με κορωνοϊό έδωσε στη δημοσιότητα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γνωστός Ιταλός καθηγητής λοιμωξιολόγος, Ματέο Μπασέτι,  διευθυντής της Κλινικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Νοσοκομείου της Γένοβας, Άγιος Μαρτίνος.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του πως οι γιατροί πια μέσω τηλεματικής μπορούν να δίνουν συμβουλές σε ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται στο σπίτι, με στόχο την αποφυγή, εάν είναι εφικτό, της εισαγωγής σε νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η δημόσια τοποθέτησή του:

Φροντίδα στο σπίτι για ασθενείς με κορωνοϊό

H χθεσινή ημέρα ήταν πολύ δύσκολη για μένα όσον αφορά στη δουλειά μου αλλά όχι μόνο. Ήταν και πολύ παραγωγική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού τελείωσα τις δραστηριότητές μου στην κλινική στο νοσοκομείο, το βράδυ είχα μια συνομιλία εγώ και η ομάδα μου με τους γιατρούς της Γένοβα, όπου συζητήσαμε και ανταλλάξαμε πληροφορίες σχετικά με το πρωτόκολλο φροντίδας στο σπίτι, ασθενών με κορωνοϊό.

Οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να μπορούν να διαχειριστούν τους ασθενείς μέσω της τηλεματικής από το σπίτι, έτσι ώστε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τη νοσηλεία.

Ένα παράδειγμα συνεργασίας… Ενωμένοι θα νικήσουμε.

Ακολουθεί μια σύνοψη του πρωτοκόλλου για φροντίδα στο σπίτι ασθενών με SarsCoV-2:

1. Περιπτώσεις ασυμπτωματικών: Καμία θεραπεία.
2. Περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα (πυρετός όχι υψηλότερος από 38°C ή/και ήπια αναπνευστικά συμπτώματα ή/και μυαλγίες):

Συμπτωματική θεραπεία: π.χ. παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ακετυλοσαλικυλικό οξύ ελλείψει αντενδείξεων.

3. Περιπτώσεις με μέτρια συμπτώματα (επίμονος πυρετός> 38,5 ° C για 96 ώρες με βήχα και δύσπνοια , δυσκολία στην αναπνοή,  κορεσμός οξυγόνου σε κατάσταση ηρεμίας  ≥ 93% ή ≥ 90% σε ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις):

Συμπτωματική θεραπεία: π.χ. παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ακετυλοσαλικυλικό οξύ ελλείψει αντενδείξεων.

Ηπαρίνη σε ηλικία> 60 ετών, με μειωμένη κινητικότητα ή παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου

Η  θεραπεία με αντιβίωση θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση με βάση την πνευμονική λειτουργία (δεν θα πρέπει να ξεκινά με την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά στην περίπτωση ύποπτης βακτηριακής επιμόλυνσης).

Η κορτιζόνη ενδείκνυται μόνο έπειτα από 5-7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (πρέπει να αποφεύγεται σε εκείνους που δεν εμφανίζουν σημάδια αναπνευστικής ανεπάρκειας).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης