Δεκάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα, ενώ οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν ένα πλήθος πολλών εκατοντάδων φοιτητών που διαδήλωναν με αίτημα την παραίτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου τους στην Πρίστινα.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε γκλομπ για να εμποδίσει τους φοιτητές να εισχωρήσουν στην πανεπιστημιούπολη στο κέντρο της Πρίστινας, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο των επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είκοσι εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν οι φοιτητές άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων καταστολής, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας όπου διευκρινιζόταν ότι 35 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες φοιτητές χρειάστηκαν την παροχή πρώτων βοηθειών, κυρίως λόγω των ερεθισμών από τα δακρυγόνα.

Οι φοιτητές είχαν αποκλείσει –ειρηνικά– τις εισόδους πρόσβασης στην πρυτανεία της Πρίστινας επί τουλάχιστον 8 ημέρες, απαιτώντας την παραίτηση του πρύτανη Ιμπραήμ Γκάσι και άλλων μελών του διδακτικού προσωπικού. Τις κινητοποιήσεις πυροδότησαν άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον τύπο και επιβεβαίωναν ότι ο πρύτανης και πολλοί καθηγητές είχαν πλαστογραφήσει ακαδημαϊκά έγγραφα και ανέφεραν ότι είχαν δημοσιεύσει ανύπαρκτες επιστημονικές έρευνες σε ανύπαρκτες επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προκάλεσε η αποτυχία της κυβέρνησης του Κοσόβου και της δικαιοσύνης της χώρας να προχωρήσουν στην έναρξη έρευνας για αυτά τα άρθρα και να εξαλείψουν τη διαφθορά στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πανεπιστήμιο της Πρίστινας μετρά σήμερα περίπου 60.000 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης