Έντονες διαφωνίες παρουσιάστηκαν ανάμεσα στην ομάδα των 5+1 και τον εκπρόσωπο του Ιράν στην πρώτη ημέρα των επαφών που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη. Ανώτατος αξιωματούχος των Η.Π.Α. εξήγησε ότι υπάρχουν «αρκετές διαφωνίες αλλά και σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Πιστεύω ότι έχουμε την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης, ωστόσο ακόμα απέχουμε αρκετά από την ολοκλήρωσή τους», είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στις συνομιλίες, που ξεκίνησαν χθες και διήρκεσαν ως αργά το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ιράν ενεπλάκη ενεργά στις συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα. Υπάρχουν πολλά για να συνεχίσουμε σε έναν δυνητικό τρίτο γύρο συνομιλιών», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι απεσταλμένοι των Η.Π.Α., της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας και του Ιράν αντάλλαξαν ασυνήθιστα λεπτομερειακές προτάσεις με την ελπίδα να αρθεί το μακρόχρονο αδιέξοδο σε ό, τι αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δημοσίως, οι δύο πλευρές κάνουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία, έπειτα από το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων που διήρκεσε 15 μήνες και τις πρώτες διερευνητικές επαφές που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης