Οι πολίτες στη Μιανμάρ σήμερα επέκριναν τη συμφωνία μεταξύ του επικεφαλής της χούντας και των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας να τερματιστεί η βία στη χώρα, καταγγέλλοντας ότι δεν αποκαθιστά τη δημοκρατία, ούτε ανάγκασε τον στρατό να λογοδοτήσει για τους εκατοντάδες θανάτους πολιτών.

Σήμερα, μία ημέρα μετά τη σύνοδο της Ένωσης χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Τζακάρτα στην οποία συμμετείχε ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ, δεν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη χώρα. Όμως πολλοί ήταν αυτοί που επέκριναν τη συμφωνία, η οποία προβλέπει τον τερματισμό της βίας χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα γίνει αυτό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η ανακοίνωση της ASEAN είναι ένα χαστούκι στους ανθρώπους που κακοποιήθηκαν, δολοφονήθηκαν και εκφοβίστηκαν από τον στρατό”, έγραψε στο Facebook ένας χρήστης με το όνομα Μάουτσι Τουν. “Δεν χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας με αυτό το μυαλό και αυτή την προσέγγιση”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπρουνέι, που έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ASΕΑN, στη χθεσινή σύνοδο επετεύχθη μια συμφωνία πέντε σημείων: για τον τερματισμό της βίας, τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών, την αποστολή εκπροσώπου της ASEAN για να διευκολύνει τον διάλογο, την αποδοχή βοήθειας και μιας επίσκεψης του εκπροσώπου της ASEAN στη Μιανμάρ.

Στην ανακοίνωση δεν έγινε αναφορά στους πολιτικούς κρατούμενους, αν και επισημάνθηκε ότι στη συνάντηση “έγιναν εκκλήσεις” για την απελευθέρωσή τους. “Ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας”, σχολίασε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μουχουιντίν Γιάσιν στους δημοσιογράφους χθες Σάββατο μετά το πέρας της συνόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Προσπαθήσαμε να μην κατηγορήσουμε την πλευρά του (σ.σ. του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ) πάρα πολύ, διότι δεν μας ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Υπογραμμίσαμε ότι πρέπει να σταματήσει η βία. Σύμφωνα με εκείνον, η άλλη πλευρά προκαλεί τα προβλήματα, αλλά συμφωνήσαμε ότι πρέπει να σταματήσει η βία”.

Οι ηγέτες της ASEAN ήθελαν μια δέσμευση από τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ότι θα περιορίσει τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (ΑΑΡΡ) έχουν σκοτώσει 748 πολίτες στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι από τον στρατό την 1η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα η ΑΑΡΡ έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 3,300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και κρατούνται.

“(Ο Αούνγκ Μιν Χλάινγκ) δήλωσε ότι μας άκουσε και θα εξετάσει τις προτάσεις, τις οποίες θεωρεί βοηθητικές”, σχολίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ. “Δεν ήταν αντίθετος στην ιδέα η ASEAN να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο ή σε μια επίσκεψη αντιπροσωπείας της (στη Μιανμάρ) ή στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”, πρόσθεσε.

“Η ανακοίνωση δεν αντικατοπτρίζει καμία από τις προσδοκίες των πολιτών: (η χούντα) να αφήσει ελεύθερους τους κρατούμενους και τους συλληφθέντες, να αναλάβει την ευθύνη για τους νεκρούς, να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών και να αποκαταστήσει τη δημοκρατική, πολιτική κυβέρνηση”, έγραψε ο Νανγκ Θιτ Λουίν σε σχόλιό του κάτω από άρθρο βιρμανικού μέσου για τη συμφωνία της ASEAN.

Ο Άαρον Χτούε, ένας άλλος χρήστης του Facebook, έγραψε: “Ποιος θα πληρώσει για τις περισσότερες από 700 αθώες ζωές”; Ο στρατός της Μιανμάρ δικαιολογεί το πραξικόπημα καταγγέλλοντας νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κέρδισε το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, αν και η εκλογική επιτροπή απέρριψε τις ενστάσεις που υπήρξαν. Η σύνοδος της ASEAN ήταν η πρώτη συντονισμένη διεθνής προσπάθεια να βρεθεί διέξοδο στην κρίση στη Μιανμάρ, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα.

Η παράλληλη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, η οποία αποτελείται από φιλοδημοκρατικές προσωπικότητες, περιλαμβανόμενων μελών της κυβέρνησης της Σου Τσι και εκπροσώπους ένοπλων οργανώσεων διάφορων εθνοτικών ομάδων, ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ASEAN, αλλά πρόσθεσε ότι η χούντα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

“Ανυπομονούμε να δούμε την ASEAN να αναλαμβάνει αποφασιστική δράση μετά τις αποφάσεις της και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία”, δήλωσε ο δρ. Σάσα εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης