Οι Αλγερινοί αναμένουν σήμερα τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη, μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από αποχή ρεκόρ και την οποία είχε απορρίψει έντονα το «Χιράκ», το λαϊκό κίνημα κατά του καθεστώτος που πέτυχε τον Απρίλιο την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (Anie) ανακοίνωσε σε SMS ότι ο πρόεδρός της Μοχάμεντ Σάρφι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που συνήθως οι Αλγερινοί βγαίνουν στους δρόμους για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που διαρκούν 42 εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεχόμενος δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου και της 9ης Ιανουαρίου.

Χθες μόνο το 39,93% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τον Σάρφι.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλγερία σε προεδρικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι. Είναι κατά 10 μονάδες μικρότερο από αυτό των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, που ήδη είχαν σημαδευτεί από τη χαμηλότερη συμμετοχή έως τότε, το 2014, όταν κέρδισε για τέταρτη φορά την προεδρία ο Μπουτεφλίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Χιράκ», το κίνημα κατά του καθεστώτος στην Αλγερία, ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου και, παρόλο που τον Απρίλιο πέτυχε την παραίτηση του Μπουτεφλίκα, δεν φαίνεται να ηρεμεί και έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, την οποία το καθεστώς ήθελε να πραγματοποιήσει με οποιοδήποτε κόστος παρά την κοινωνική ένταση.

Το κίνημα καταγγέλλει «την εκλογική φάρσα» και απαιτεί την εκ βάθρων αλλαγή «του συστήματος» εξουσίας που κυβερνά την Αλγερία από το 1962, οπότε κέρδισε την ανεξαρτησία της, όπως και την αποχώρηση όλων όσοι υποστήριζαν ή συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Μπουεφλίκα, που βρισκόταν στην εξουσία επί 20 χρόνια.

Και οι πέντε υποψήφιοι -ο Αμπντελαζίζ Μπελάιντ, ο Άλι Μπενφλίς, ο Αμπντελκαντέρ Μπενγκρίνα, τον Αζεντίν Μιχούμπι και ο Αμπντελμαζίντ Τεμπούν- συμμετείχαν στο καθεστώς Μπουτεφλίκα.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα, όμως το στρατόπεδο του Τεμπούν, πρώην πρωθυπουργού του Μπουτεφλίκα το 2017, ανακοίνωσε τη νίκη του από τον πρώτο γύρο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης