Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την προηγούμενη Κυριακή στην προεδρία της Τουρκίας, θα ορκιστεί σήμερα στην Άγκυρα για μια νέα πενταετή θητεία και το απόγευμα θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην έδρα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 20 ηγέτες κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν και θα συμμετάσχουν σε δείπνο στο τεράστιο προεδρικό μέγαρο, το οποίο κατασκεύασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ αυτών θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.

Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου έχει εξελιχθεί σε λόττο, λίγο πριν την ανακοίνωσή του. Κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν τα ονόματα και οι καρέκλες, ενώ ένα μόνο όνομα φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και αυτό είναι του Μεχμέτ Σιμσέκ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη γείτονα χώρα ο Μεχμέτ Σισμέκ αναμένεται τελικά να τοποθετηθεί ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν που έχει κλειδώσει:

Για το Υπουργείο Εξωτερικών: Ιμπραήμ Καλίν (στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου), για το Υπουργείο Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ (στη θέση του Χουλουσί Ακάρ) και για το Υπουργείο Εσωτερικών Χακάν Φιντάν (στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης