Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση πως ένας δημοσιογράφος της «Φωνής της Αμερικής» και ο μεταφραστής του συνελήφθησαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της «Voice of America», πρόκειται για τον Πίτερ Χάινλαϊν και τον Σιμεγκίνε Γιεκόγιε, οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ έπαιρναν συνεντεύξεις από διαδηλωτές της μουσουλμανικής μειονότητας που διαμαρτύρονταν για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις υποθέσεις τους.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για την κατάστασή του. Καλούμε τις Αρχές της Αιθιοπίας να αφήσουν ελεύθερο τον Πίτερ Χάινλαϊν προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί το δημοσιογραφικό του έργο χωρίς παρεμβάσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ «Human Right Watch», αυτές οι συλλήψεις εντάσσονται σε μια εκστρατεία καταστολής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια.

«Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ενέργησε κατά τρόπο μη ηθικό ή μη επαγγελματικό. Το προφανές συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την κάλυψη των διαδηλώσεων», σημείωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε, επικαλούμενη εκπρόσωπο της κυβέρνησης στην Αιθιοπία, ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος συνελήφθη όταν αρνήθηκε να επιδείξει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, την ώρα που επέβαινε σε αυτοκίνητο με διεθνείς πινακίδες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης