Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συγχαρητήριά του τη Δευτέρα στη Ντίλμα Ρουσέφ για την επανεκλογή της στον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με την χώρα αυτή, που αποτελεί «σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα τηλεφωνήσει στην Ρουσέφ τις επόμενες ημέρες για να «την συγχαρεί προσωπικά», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο ίδιος επιθυμεί ιδιαιτέρως να συζητήσει με την πρόεδρο της Βραζιλίας τους τρόπους προκειμένου να «ενισχύσουν τη συνεργασία τους» με στόχο την παγκόσμια ασφάλεια και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προάγουν τη διμερή συνεργασία τους σε άλλους τομείς όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια ή ακόμα και το εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από μέρους της Ρωσίας ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη με τη σειρά του την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, που επανεξελέγη χθες, εξαίροντας τις προσπάθειές της για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού κράτους «εξήρε την προσοχή που δίνει η πρόεδρος της Βραζιλίας στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ Ρωσίας – Βραζιλίας και επιβεβαίωσε τη βούλησή του να συνεχίσει τη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου και μιας ενεργούς συνεργασίας» επισημαίνει το Κρεμλίνο σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας του μπραντεφέρ στο οποίο έχει επιδοθεί με τις χώρες της Δύσης λόγω της ουκρανικής κρίσης, η Ρωσία, που έχει πληγεί από μία άνευ προηγουμένου σειρά κυρώσεων τις οποίες της έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης, ελπίζει ότι θα ενισχύσει τις διπλωματικές και εμπορικές της σχέσεις με τη Νότια Αμερική, κυρίως με τη Βραζιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα ήρε τον Αύγουστο τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στις εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων της Βραζιλίας εξαιτίας «παραβιάσεων των υγειονομικών κανονισμών».

Τον Ιούλιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε μία περιοδεία διάρκειας έξι ημερών στη Νότια Αμερική, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησε τη Ντίλμα Ρουσέφ και παρέστη στην ετήσια σύνοδο των ισχυρότερων αναδυόμενων χωρών της ομάδας BRICS, όπου συμμετέχουν η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης