Τουλάχιστον 33 αστυνομικοί και στρατιώτες, καθώς και εννέα ένοπλοι, σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και μια «ένοπλη συμμορία» στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, την Ντουσαμπέ, και στην κοντινή πόλη Βαχντάτ, δήλωσε μια πηγή στο υπουργείο Άμυνας της χώρας που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Νωρίτερα είχαν μεταδοθεί πληροφορίες για 17 αστυνομικούς και στρατιωτικούς νεκρούς σε δύο επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ένοπλοι φέρονται να υποστηρίζουν τον πρώην υφυπουργό Άμυνας, τον υποστράτηγο Αμπντουχαλίμ Ναζαρζόντα, τον οποίο ο Τατζίκος πρόεδρος Εμομάλι Ραχμόν καθαίρεσε διότι του αποδίδονται εγκλήματα η φύση των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη. Σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας του Τατζικιστάν, πρόκειται για 135 στελέχη μιας αερομεταφερόμενης μονάδας καταδρομέων που είναι πιστά στον Ναζαρζόντα.

Το προσωπικό της 102ης στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας στο έδαφος του Τατζικιστάν τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Σπούτνικ.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις στο Τατζικιστάν από δυνάμεις πιστές στον υφυπουργό Αμύνης, κάνοντας όμως λόγο για οκτώ αστυνομικούς και δύο καταδρομείς νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στο Τατζικιστάν, μια μουσουλμανική χώρα 8 εκατ. ανθρώπων που αποτελεί τη φτωχότερη πρώην σοβιετική δημοκρατία, παραμένει ακόμη ασταθής μετά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990 (1992-1997) στον οποίο είχαν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης