Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο υποστήριξε σήμερα ότι απαιτείται να υπάρχει μια «σίγουρη» πληροφορία που να επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών αερίων στα προάστια της Δαμασκού προτού να συζητηθεί ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

«Χρειάζεται μια σίγουρη πληροφορία για το τι συνέβη για να εξετάσουμε κατόπιν ποια θα είναι η αντίδραση», είπε η Μπονίνο, μεταφέροντας τη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό στο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις δηλώσεις αυτές η Ιταλία φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής και να συνιστά περίσκεψη προτού να κατηγορήσει ευθέως το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ως υπεύθυνο για την επίθεση αυτή, όπως είχε κάνει και το Βατικανό την Πέμπτη.

«Ποιο θα ήταν το άμεσο συμφέρον της κυβέρνησης της Δαμασκού να προκαλέσει αυτήν την τραγωδία, όταν γνωρίζει ότι ασφαλώς θα την κατηγορούσαν ευθέως;», δήλωσε ο Σιλβάνο Τομάσι, ο παρατηρητής του Βατικανού στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ευθύνεται άλλος για τις δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει να υπάρξει ισχυρή αντίδραση εάν αποδειχθεί ότι ευθύνεται το καθεστώς του Άσαντ για την επίθεση. Ορισμένες, όπως η Σουηδία, δηλώνουν πεπεισμένες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα εναντίον των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν υπενθύμισε ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης