Οι αρχές του Ισημερινού έχουν μιλήσει στην βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

Δημοσίευμα των Sunday Times έδωσε τροφή σε εικασίες σχετικά με το μέλλον του Ασάνζ, καθώς η εφημερίδα αυτή έγραφε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον Ισημερινό και τη Βρετανία έχουν τώρα συνομιλίες για το πώς θα τον απομακρύνουν από την πρεσβεία έπειτα από ανάκληση του ασύλου του. Επίσης πηγή προσκείμενη σε αυτόν δήλωσε στο Reuters ότι η κατάσταση πλησιάζει στο τέλος της.

Ο γεννηθείς στην Αυστραλία Ασάνζ θα χρειαστεί εντέλει να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στην οποία ζει από το 2012, πρόσθεσε εξάλλου σήμερα ο Μορένο μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου κατηγορείτο τότε για τον βιασμό μιας γυναίκας.

Παρότι οι σουηδικές αρχές έβαλαν στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία και να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον παραπέμψουν σε δίκη για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks το 2010 εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης