Σερβία: «Χωρίς κρατικά σύμβολα θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Σόφιας οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, 16:20
Σερβία: «Χωρίς κρατικά σύμβολα θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Σόφιας οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων»
Η κοινή διακήρυξη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων που θα υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια, στις 17 Μαΐου, θα υπογράφεται μόνο από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, αναφέρει η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Η λύση αυτή δόθηκε εξαιτίας των αντιρρήσεων που προέβαλε η Ισπανία η οποία δεν επιθυμεί να συνυπογράψει κείμενο με το Κόσοβο, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει. Έτσι, αναφέρει η RTS, βρέθηκε συμβιβαστική λύση σύμφωνα με την οποία οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν θα συνυπογράψουν την κοινή διακήρυξη, ενώ θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο χωρίς να αναφέρεται το όνομα της κάθε χώρας αλλά και χωρίς την προβολή των κρατικών τους συμβόλων.

Η σερβική τηλεόραση, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, αναφέρει ακόμη ότι στην κοινή διακήρυξη θα επιβεβαιώνονται τα συμπεράσματα της Θεσσαλονίκης και θα εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ να δεχθεί στους κόλπους της όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στον εκδημοκρατισμό, το κράτος δικαίου και την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με τους γείτονες. Επίσης θα υπογραμμίζεται η ετοιμότητα της ΕΕ να βοηθήσει ενεργά για την πολιτική και οικονομική μετεξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων παρέχοντας οικονομική και τεχνική υποστήριξη ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε κάθε χώρα, αναφέρει η σερβική τηλεόραση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, 16:21