Έπειτα από συζήτηση διάρκειας 12 ωρών, η Βουλή της Σερβίας ενέκρινε την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 και τους συνοδευτικούς νόμους που προβλέπουν από την 1η Νοεμβρίου μείωση των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, από τους συνολικά 200 παρόντες εκπροσώπους του κοινοβουλίου, 118 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, 10 ψήφισαν κατά και δύο απείχαν από την ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση των μισθών άνω των 25.000 δηναρίων ισχύει για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και έμμεσων δικαιούχων δημόσιων πόρων και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στη μείωση των συντάξεων, το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν εκείνοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, ενώ το 61% των συνταξιούχων δεν θα έχει καμία μείωση.

Περίπου 1.510.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 40.000 δηναρίων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση μικρότερη του 10% και εκείνοι που έχουν σύνταξη πάνω από 40.000 δηνάρια θα έχουν μείωση άνω του 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα είναι το μοναδικό μέτρο λιτότητας που προβλέπεται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Ο μέσος μισθός στη Σερβία ανέρχεται σε 45.000 δηνάρια και η μέση σύνταξη σε 25.000 δηνάρια.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης