Η Σερβία θα γίνει και επισήμως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, σημειώνοντας ότι δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις σε συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση να χορηγηθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας θα ληφθεί αύριο Τρίτη από τους υπουργούς με αρμοδιότητες ευρωπαϊκών υποθέσεων και θα επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στο τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζιπέ προειδοποίησε πάντως ότι η Σερβία έχει μπροστά της «μακρύ δρόμο» μέχρι να της δοθεί το πράσινο φως για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Το Βελιγράδι ήρε τα περισσότερα από τα εμπόδια που μπλοκάριζαν την ένταξή της επιτυγχάνοντας δύο συμφωνίες με το Κόσοβο για την περιφερειακή συνεργασία και την επιτήρηση των συνόρων.

Ωστόσο, στην Πρίστινα, αρκετές χιλιάδες Κοσοβάροι διαδήλωσαν εναντίον της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση αυτή των Βρυξελλών υπονομεύεται η ανεξαρτησία του Κοσόβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κόμμα Vetevendosje («Αυτοδιάθεση»), το τρίτο σε αριθμό βουλευτών στο κοινοβούλιο, το οποίο αντιτίθεται στη σύναψη συμφωνιών με το Βελιγράδι.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης