Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συνομιλία εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του Κοσόβου υπό το πρίσμα της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, όπως και θέματα διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Την πρωτοβουλία για την επικοινωνία αυτή είχε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρωσικό ανακοινωθέν που δημοσίευσαν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρεται ότι στο ζήτημα του Κοσόβου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας «για συμβιβαστική και ισορροπημένη λύση που θα είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι και θα έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Μόσχα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη «εταιρικής-στρατηγικής σχέσης με τη Σερβία».

Στο σερβικό ανακοινωθέν δίδεται βαρύτητα στη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε αμυντικό επίπεδο. «Ανεξάρτητα από το βάρος και την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής της θέσης, η Σερβία θα διατηρήσει την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας και θα παραμείνει ένας πραγματικός και αφοσιωμένος εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο Βούτσιτς στη συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επικοινωνία των δύο προέδρων έρχεται μία ημέρα μετά την ακύρωση της σερβικής συμμετοχής στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Σλαβική Αδελφότητα 2020», που θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στη Λευκορωσία με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Η σερβική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή επικαλέστηκε ασφυκτικές πιέσεις που της ασκήθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης