Ο σερβικός οργανισμός φαρμάκων (ALIMS) έδωσε άδεια χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNtech κατά του Covid-19 για τους εφήβους από 12 έως 15 ετών. «Μετά το θετικό πόρισμα της επιτροπής αποτελούμενης από επιφανείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της φαρμακευτικής και της ιατρικής οι οποίοι εξέτασαν με προσοχή όλα τα επιστημονικά δεδομένα και διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο Comimaty που παρασκευάζει η Pfizer/BioNtech είναι ασφαλές, εγκρίνεται η χρήση του για τις ηλικιακές ομάδες 12-15 ετών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του σερβικού οργανισμού φαρμάκων. Ο εμβολιασμός των εφήβων θα ξεκινήσει όταν οι υγειονομικές αρχές θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες οργανωτικές συνθήκες, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Στη Σερβία εμβολιάστηκε περίπου το 49% των ενήλικων πολιτών με τη μία δόση ενώ το 39% ολοκλήρωσε τους εμβολιασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελευταία παρατηρείται σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για εμβολιασμό γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους. Ενδεικτικό της μικρής ανταπόκρισης του κόσμου αποτελεί το στοιχείο ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες ο αριθμός των εμβολιασμών μόνο μία ημέρα ξεπέρασε τις 32.000 ενώ τις υπόλοιπες κυμάνθηκε κάτω από τις 20.000. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης να αποκτήσει ανοσία το 50% των ενηλίκων μέχρι τις 21 Ιουνίου και ζητούν να ληφθούν μέτρα πριν την εμφάνιση του νέου κύματος της επιδημίας το φθινόπωρο.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία έχει βελτιωθεί αισθητά. Τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 200 ενώ μονοψήφιος είναι ο αριθμός των θανάτων. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 172 νέα κρούσματα και απεβίωσαν 6 άνθρωποι από επιπλοκές του κορωνοϊού. Στα Covid νοσοκομεία νοσηλεύονται 501 ασθενείς εκ των οποίων οι 19 είναι διασωληνωμένοι.

Από την εκδήλωση της πανδημίας στην Σερβία βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό 714.634 άνθρωποι ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου 6.951 ασθενείς. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται στο 0,97%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης