Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος διεξάγεται σήμερα στην Σερβία. Δικαίωμα ψήφου έχουν 6.510.323 πολίτες οι οποίοι καλούνται στις κάλπες για να απαντήσουν με ναι ή όχι στο ερώτημα «είστε υπέρ της επικύρωσης νομοθετικής πράξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας;».

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 7:00 η ώρα το πρωί όταν άνοιξαν 8.179 εκλογικά τμήματα και μέχρι στιγμής διεξάγεται ομαλά. Οι Σέρβοι του Κοσόβου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Κεντρική Σερβία με δεδομένο ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν επέτρεψε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο Κόσοβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις οχτώ η ώρα το βράδυ. Η επιτυχία του δημοψηφίσματος δεν εξαρτάται από την συμμετοχή, δηλαδή δεν καθορίζεται ελάχιστος αριθμός ψηφοφόρων που πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες. Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί εφόσον την υπερψηφίσει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αφορά το κράτος δικαίου και συγκεκριμένα την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Οι τροποποιήσεις αυτές εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ΕΕ κατά την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Σερβία έθεσε επίσης αίτημα αναθεώρησης του Συντάγματος με αλλαγές που θα εγγυώνται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης