Σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022, 15:26
Σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι

Σοβαρό κίνδυνο ακόμη και να πεθάνει διατρέχει ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, αν δεν λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, όπως προειδοποίησαν οι γιατροί που τον εξέτασαν. Η υγεία του  54 ετών Σαακασβίλι, είναι εξασθενημένη μετά τις  δύο απεργίες πείνας στη φυλακή.

Ο  πρώην πρόεδρος της Γεωργίας αρνήθηκε την  πρώτη φορά να δεχθεί τροφή για 50 ημέρες και στη συνέχεια για 20 ημέρες, προκειμένου να καταγγείλει τη φυλάκισή του έπειτα από μια καταδίκη για κατάχρηση εξουσίας την οποία καταγγέλλει ως πολιτική.

Σήμερα Παρασκευή, ομάδα ανεξάρτητων γιατρών που εξέτασε τον Σαακασβίλι στη φυλακή, δήλωσε πως ο τελευταίος πάσχει από εγκεφαλοπάθεια Wernicke, μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή, ανορεξία και μετατραυματικό στρες.

Αν ο πρώην πρόεδρος δεν μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο όπου δεν θα υπόκειται πλέον σε παράγοντες στρες, κινδυνεύει σύμφωνα με τους γιατρούς να αναπτύξει νευρολογικές περιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία πολλών οργάνων και να οδηγήσουν σε μοιραίο αποτέλεσμα.

Οι γεωργιανές αρχές απορρίπτουν μέχρι τώρα τις ανησυχίες που εκφράζουν οι γιατροί και οι υποστηρικτές του πρώην φιλοδυτικού προέδρου.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, Ιράκλι Κομπαχίντζε, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως ο Σαακασβίλι, δεν είναι ικανοποιημένος από την πτώση του βιοτικού του επιπέδου αφότου φυλακίστηκε.

«Πρέπει απλώς να φάει μερικά αυγά και φρέσκο τυρί, και όλα θα επανέλθουν στην τάξη», πρόσθεσε ο Ιράκλι Κομπαχίντζε.

Ο Σαακασβίλι, που ήταν πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, συνελήφθη και στη συνέχεια φυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 κατά την επιστροφή του στη χώρα του Καυκάσου έπειτα από εξορία πολλών ετών.

Η σύλληψη του Σαακασβίλι επιδείνωσε την πολιτική κρίση στη Γεωργία που ξέσπασε μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2020 που κέρδισε με μικρή διαφορά το κυβερνών κόμμα και η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ήταν νοθευμένες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022, 15:26