Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Τον θάνατο σκόρπισε ένας 22χρονος Δανός στο εμπορικό κέντρο Fields της Κοπεγχάγης, το οποίο βρίσκεται στα μισά της διαδρομής από το κέντρο της πρωτεύουσας προς το αεροδρόμιο. Ο 22χρονος ήταν οπλισμένος με τουφέκι, το οποίο χρησιμοποίησε σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, πριν τελικά συλληφθεί από πάνοπλους αστυνομικούς χωρίς να προβάλει αντίσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έτρεχαν για τη ζωή τους»

Οι πυροβολισμοί άρχισαν γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα· 18:30 ώρα Ελλάδος), προκαλώντας πανικό στους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου. Στην περιοχή υπήρχε πολύς κόσμος, λόγω της συναυλίας του Βρετανού αστέρα της ποπ Χάρι Στάιλς, η οποία ακυρώθηκε.

«Οι κόρες μου είχαν πάει να δουν τον Χάρι Στάιλς. Τηλεφώνησαν για να μου πουν πως κάποιος πυροβολούσε. Βρίσκονταν σε εστιατόριο όταν έγινε», αφηγήθηκε ο Σουηδός Χανς Κρίστιαν Στολτς, που έτρεξε ανάστατος επί τόπου να βρει τα παιδιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζαμε στην αρχή πως κάποιοι έτρεχαν επειδή είχαν δει τον Χάρι Στάιλς, μετά καταλάβαμε ότι ήταν κόσμος που είχε καταληφθεί από πανικό (…). Έτρεχαν για (να σώσουν) τη ζωή τους», πρόσθεσε η κόρη του, η Κασσάνδρα.

«Η ομάδα μου και εγώ προσευχόμαστε για όλους όσοι επλήγησαν από τα πυρά στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Είμαι σοκαρισμένος», ανέφερε ο Βρετανός τραγουδιστής μέσω Snapchat.

 

 

«Ήταν αρκετά ψυχοπαθής για να πάει να κυνηγήσει ανθρώπους»

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ύποπτος προσπάθησε να παγιδεύσει θύματα, λέγοντας για παράδειγμα ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο, ώστε να τους πείσει να πλησιάσουν. «Ήταν αρκετά ψυχοπαθής για να πάει να κυνηγήσει ανθρώπους, αλλά δεν έτρεχε», τόνισε αυτόπτης μάρτυρας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί, οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου άρχισαν να τρέχουν μακριά από τις εγκαταστάσεις του, ενώ άλλοι απλώς κρύφτηκαν στο εσωτερικό. «Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς, περίπου δέκα, και τρέξαμε να κρυφτούμε στις τουαλέτες», εξήγησε η Ισαμπέλα, που έμεινε κρυμμένη εκεί μέσα για περίπου δύο ώρες. «Φοβόμουν, πολλοί έκλαιγαν», πρόσθεσε.

«Δεν είναι κάποιος που ξέραμε ιδιαίτερα»

«Έχουμε τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας, Σέραν Τόμασεν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου και συνέχισε λέγοντας πως τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα σε αυτό το στάδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τόμασεν, ο 22χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία, αλλά «δεν είναι κάποιος που ξέραμε ιδιαίτερα».

Όσον αφορά τους νεκρούς, πρόκειται για έναν 40χρονο και δύο άτομα νεαρής ηλικίας. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet, η διοίκηση του οποίου κάλεσε εσπευσμένα περισσότερους γιατρούς και άλλα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού να προσέλθουν στις θέσεις τους.

«Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε να διακινούνται σενάρια πως ο δράστης είχε ρατσιστικό ή άλλο κίνητρο, όμως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάτι που να το υποστηρίζει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή», σημείωσε ο κ. Τόμασεν. Η αστυνομία, πάντως, ερευνά βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζουν τον ύποπτο με όπλα και σε μία περίπτωση να στρέφει μια κάννη στο κεφάλι του, στοιχείο που εγείρει ερωτήματα για την ψυχική του υγεία.

«Η όμορφη και ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε σε μια στιγμή»

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν τόνισε από την πλευρά της πως «η Δανία επλήγη από μια απάνθρωπη επίθεση». «Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες που ψώνιζαν ή είχαν βγει να φάνε έξω. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι» ανέφερε.

«Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε μέσα σε μια στιγμή», πρόσθεσε η κυρία Φρέντρικσεν. «Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλου, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης