Παράδοση σε μαθητές Λυκείου στο Βερολίνο έκανε σήμερα, Τρίτη 13 Αυγούστου, η Angela Merkel, ανήμερα της 52ης επετείου από την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Οι αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενισχύθηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989», ήταν ορισμένες από τις φράσεις που είπε κατά τη διάρκεια του μαθήματος σε μια τάξη εφήβων του Γυμνασίου Χάινριχ Σλίμαν στο Πρεντσλάουερμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια του μαθήματος η Καγκελάριος της Γερμανίας μοιράστηκε με τους εφήβους ορισμένες αναμνήσεις της από εκείνη την ταραγμένη περίοδο, ενώ όπως έγινε γνωστό ξεκίνησε την παράδοση γράφοντας το όνομά της στον πίνακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν το 1961, την ίδια χρονιά που ξεκίνησα το σχολείο. Τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν οι ξένες γλώσσες (ρωσικά και αγγλικά), τα γερμανικά και τα μαθηματικά», τόνισε.

Η Angela Merkel παραδέχτηκε μετά το τέλος του μαθήματος πως αυτή ήταν η πρώτη διδακτική της εμπειρία. Στη διάρκεια παραμονής της στους χώρους του σχολείου φωτογραφήθηκε με μαθητές και συνομίλησε μαζί τους. Φορούσε ένα σακάκι, χρώματος πράσινο-μπλε καθώς και ένα λευκό παντελόνι.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Η ομιλία της Angela Merkel είχε διάρκεια μιας ώρας και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης της υποψηφιότητάς της για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της.

Το 2005 η Angela Merkel έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη βουλευτής, έχοντας μεγαλώσει στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου, στο οποίο κυριαρχούσε ο Κομμουνισμός.

Το πρωί της 13ης Αυγούστου 1961 οι κάτοικοι στο ανατολικό τμήμα της πόλης ξύπνησαν και είδαν στρατιώτες να έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους και να «κόβουν» στην μέση τις σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Ύστερα από λίγο ξεκίνησε η κατασκευή ενός μεγάλου πέτρινου τείχους με συρματοπλέγματα, το οποίο είχε μήκος 155 χλμ. και αποτέλεσε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου. Οι μετακινήσεις από τη μια πλευρά στην άλλη έγιναν εξαιρετικά δύσκολες και για χρόνια οικογένειες είχαν χωριστεί στη μέση, με συγγενείς να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 136 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Τείχος στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Ανατολή στη Δύση. Τελικά στις 9 Νοεμβρίου 1989 πλήθος κόσμου προχώρησε στην καταστροφή τμημάτων του, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για τη Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Τίτλοι τέλους για την «East Side Gallery», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013, 05:34

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης