Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας, σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής με εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών που πλήττουν το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναχώρησαν την Τρίτη δύο αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415, τα οποία αναμένεται να αναλάβουν αποστολές αεροπυρόσβεσης στον Λίβανο από το πρωί της 16ης Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τα δύο ελληνικά αεροσκάφη που μεταβαίνουν στον Λίβανο είναι μέρος της μεταβατικής φάσης του προγράμματος rescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, κατόπιν ενημέρωσης του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ (ERCC – Emergency Response Coordination Center), οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται από τις 13 Οκτωβρίου στις περιοχές Chouf και Metn που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του Λιβάνου, πλησίον της πόλης της Βυρηττού, ενώ μέχρι στιγμής βοήθεια έχουν προσφέρει, με εναέρια μέσα, η Ιταλία (2 Canadair) και η Κύπρος (2 Air-Tractor).

Πύρινος εφιάλτης σε Λίβανο και Συρία

Kύμα πυρκαγιών σαρώνει από χθες, Δευτέρα, περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας έχοντας προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων στη Συρία και ενός στον Λίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 103 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI) που επικαλείται τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω «δεκάδων» κρουσμάτων «ασφυξίας» στις πληγείσες κατοικημένες περιοχές, μετέδωσε το ANI.

Στη γειτονική Συρία, μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης, κυρίως στις δυτικές επαρχίες Ταρτούς και Λαττάκεια και στην κεντρική επαρχία Χομς.

Στη Λαττάκεια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA.

Την επαρχία Ταρτούς σαρώνουν περίπου εκατό πυρκαγιές από χθες, διευκρίνισε το SANA. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σαφουάν Αμπού Σαάντα, τον οποίο επικαλείται το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στην επαρχία Χομς δεν έχει καταγραφεί κανένα θύμα και οι ζημιές είναι μόνο «υλικές, συγκεκριμένα δέντρα σε κάποιες δασικές περιοχές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης», είπε ο κυβερνήτης Ταλάλ Μπαραζί, τον οποίο επικαλείται το SANA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης