Mεγάλους μπελάδες έχει προκαλέσει στην Ιταλική αλλαντοβιομηχανία, η χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προκαλούν καρκίνο.

Οι ιταλικές εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν με αγανάκτηση στην έκθεση του ΠΟΥ που έθεσε τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι, στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο, στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση Coldiretti αποδίδοντας στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος -συνήθως μοσχάρι ή χοιρινό καπνιστό ή παστό- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Οι Ιταλοί, κατά μέσο όρο, τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα ημερησίως, περίπου 25 γραμμάρια σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεάτων και Αλλαντικών.

Η Coldiretti επισήμανε επίσης μια πλευρά του ζητήματος που δεν σχετίζεται με την υγεία, το γεγονός δηλαδή ότι η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ αλλά τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι περιορισμένες οι ενδείξεις ότι τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Διαβάστε επίσης: Kαρκίνος στο πιάτο μας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης