Τον χάρτη των κρατών που έρχονται αντιμέτωπα με την ενέργεια Ερντογάν να υπογράψει τα μνημόνια με την Λιβύη, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πρακτορείο Reuters με αφορμή την αιφνίδια επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Τυνησία. 

Ο αναλυτής του πρακτορείου εκτιμά πως η Άγκυρα με την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης ήθελε να προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ, προσθέτοντας τις τρέχουσες διαμάχες για τη μεταναστευτική πολιτική και ευρύτερες ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει το δημοσίευμα του Ρόιτερς και προσθέτει πως «η Ελλάδα και η Κύπρος, που έχουν εδώ και καιρό θαλάσσιες και εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, λένε ότι η συμφωνία είναι άκυρη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Ανησυχία από την Αίγυπτο και το Ισραήλ

«Η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή εξερεύνηση στην περιοχή, ανησυχούν για την κίνηση Τουρκίας-Λιβύης, η οποία ενδέχεται να απειλήσει την ικανότητά τους να εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η Αίγυπτος την χαρακτήρισε “παράνομη και μη δεσμευτική”, ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Ρόιτερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την Αίγυπτο, αναφέρεται ότι η χώρα, έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία από τότε που ο Αιγύπτιος στρατός ανατράπηκε τον Ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μουρσί το 2013. Ωστόσο στη Λιβύη, η Αίγυπτος είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τον στρατάρχη Χαφτάρ, «που σημαίνει ότι το Κάιρο και η Άγκυρα κινούνται σε αντίθετες πλευρές αναφορικά με το τουρκολιβικό μνημόνιο».

Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ ήταν πιο επιφυλακτικό σε σχέση με την κίνηση της Τουρκίας-Λιβύης. Ένας λόγος, αναφέρουν οι αναλυτές, είναι ότι εάν ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία γίνει μη βιώσιμος, το Ισραήλ μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσει τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας.

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, «Ενώ οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, το εμπόριο παραμένει ισχυρό και θεωρούν το ένα το άλλο στρατηγικούς εταίρους. Το Ισραήλ σύντομα θα στείλει κάποιο αέριο στην Αίγυπτο για να μετατραπεί σε υγροποιημένο φυσικό αέριο για επανεξαγωγή, έτσι βασίζεται λιγότερο στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Στο παζλ και η Ρωσία

«Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι στο παζλ. Ενώ η Τουρκία αντιτίθεται στη Συρία, συντονίζει την ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να μεταφέρει την ενέργεια στην Τουρκία. Αλλά η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τις τοποθετεί στις αντίθετες πλευρές στη Λιβύη, με τη Ρωσία να προσανατολίζεται προς τον Χαφτάρ. Η Ρωσία και η Τουρκία θα συζητήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης σε μια σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα», καταλήγει το δημοσίευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης