Ένα βήμα πριν από την τελική ρήξη βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία, μετά την αποτυχία των συνομιλιών του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τις σημαντικές εκκρεμότητες που χαρακτηρίζουν αυτήν τη στιγμή τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.


Η σημερινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ήταν η τελευταία ευκαιρία προσέγγισης
Ήταν η τελευταία ευκαιρία για να συνεννοηθούν Βερολίνο και Άγκυρα, αλλά, όπως φαίνεται, και αυτή χάθηκε. Το επόμενο βήμα θα είναι, προφανώς, η αποχώρηση της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και η μετακίνησή της σε φίλια χώρα, η οποία ενδεχομένως να είναι η Ιορδανία. Υποψήφια, ωστόσο, χώρα για να υποδεχτεί τη γερμανική στρατιωτική δύναμη καθώς και τα μαχητικά αεροσκάφη της δύναμης αυτής είναι και η Κύπρος, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν νεότερα για το εν λόγω θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ήταν η τελευταία ευκαιρία προσέγγισης, όμως το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί στη συνέχεια η προγραμματισμένη συνάντηση του Γκάμπριελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, λόγω της αποτυχίας συνεννόησης των δύο ομολόγων. 

Παλαιότερα... χαμόγελα μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ

Η πρόσφατη γερμανοτουρκική κρίση ανάγεται στο 2015, οπότε και το γερμανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς στην ευρωπαϊκή χώρα έχουν καταφύγει συνολικά 414 Τούρκοι υπήκοοι – διπλωμάτες, στρατηγοί, δικαστές, καθηγητές – που κατηγορούνται από τον Ερντογάν ως «γκιουλενιστές». Η γειτονική χώρα, όπως κάνει και με τους οκτώ στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα, ζητεί από τη Γερμανία να τους παραδώσει πίσω, όμως η τελευταία τους έχει παράσχει πολιτικό άσυλο και δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο Γκάμπριελ ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε λύση στην έκδοση των ανθρώπων που ζητεί η Τουρκία, οπότε και η τελευταία εμμένει στην απόφασή της για αποκλεισμό της πρόσβασης στο ΙντσιρλίκΩς αντίποινα, η Άγκυρα απαγορεύει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ, όπου βρίσκεται σημαντικός αριθμός γερμανικών στρατευμάτων, που πλέον μάλλον θα αναζητήσουν άλλη γειτονική χώρα για την εγκατάστασή τους.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Γκάμπριελ ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε λύση στην έκδοση των ανθρώπων που ζητεί η Τουρκία, οπότε και η τελευταία εμμένει στην απόφασή της για αποκλεισμό της πρόσβασης στο Ιντσιρλίκ. Εν συνεχεία κρίθηκε ανώφελη η συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι η απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων, γεγονός που είχε προαναγγείλει ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του από το αεροπλάνο, πριν καν πραγματοποιηθεί η συνάντηση: «Εάν δεν δοθεί άδεια στους βουλευτές, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποχωρήσουμε» είχε σημειώσει…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης