Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι αμερικανικές και οι ιαπωνικές Αρχές μετά την πρωτοφανή απειλή εκ μέρους της Πιονγιάνγκ, με τη βραδινή εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία.

Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά ήχησαν στην Ιαπωνία οι σειρήνες, ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξειςΕίναι η τρίτη φορά από το 1998 που η Β. Κορέα εκτοξεύει πύραυλο που περνά πάνω από την Ιαπωνία και στο γεγονός αυτό έγκειται η πρωτοφανής -για τα έως τώρα δεδομένα- απειλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά ήχησαν στην Ιαπωνία οι σειρήνες, ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση προς τη Β. Κορέα. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καταδίκασε απερίφραστα την «άνευ προηγουμένου και σοβαρή απειλή» στην ασφάλεια της χώρας του.

Σε 40λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν να συγκαλέσουν έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι «100% με το μέρος της Ιαπωνίας» και επανέλαβε τη μεγάλη του δέσμευση υπέρ της άμυνας της εν λόγω χώρας.

«Η εξωφρενική πράξη της εκτόξευσης πυραύλου πάνω από τη χώρα είναι μια άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή, η οποία καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό την ειρήνη και την ασφάλεια» τόνισε ο Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Τόκιο.



Η εκτόξευση του πυραύλου

Πρόκειται για την τρίτη φορά που η Β. Κορέα εκτοξεύει πύραυλο που περνά πάνω από ιαπωνικό έδαφος. Η πρώτη ήταν το 1998 και η δεύτερη το 2009.

Ο πύραυλος εικάζεται πως ήταν ένας νέος, μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12, ο οποίος πέρασε πάνω από το Χοκάιντο και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση περίπου 1.180 χλμ. ανατολικά του βορείου τμήματος της ιαπωνικής νήσου, σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια, τα οποία έπεσαν στη θάλασσα. Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις.

Η ίδια πηγή μετέδωσε πως ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί από περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας και κάλυψε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων.

Η εκτόξευση ενδεχομένως να συνδέεται με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας κι άλλων χωρών που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

Οι ασκήσεις έχουν συμπέσει με μια δραματική κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μετά την έναρξη δοκιμών δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από τη Β. Κορέα και τις απειλές εκτόξευσης πυραύλων στη νήσο Γκουάμ.

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι ασκήσεις τους είναι μια ευκαιρία για τους συμμάχους να βελτιώσουν τις αμυντικές τους ικανότητες.

Μηνύματα απεστάλησαν στα κινητά των κατοίκων του Χοκάιντο, ζητώντας τους να βρουν καταφύγιο

Η Πιονγιάνγκ, από την άλλη, υποστηρίζει πως οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι προκλητικές και εχθρικές, τη στιγμή που η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο μοιάζει με «ωρολογιακή βόμβα».

Η εκτόξευση του πυραύλου γίνεται τρία εικοσιτετράωρα μετά την εκτόξευση τριών άλλων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Ο πρώτος και ο τρίτος πύραυλος είχαν καταστραφεί λόγω βλάβης εν πτήσει, ενώ ο δεύτερος εξερράγη σχεδόν αμέσως.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν το Γκουάμ ή τη Βόρεια Αμερική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης