Oι τελευταίοι υπερασπιστές της κουρδικής πόλης Κομπανί δίνουν τον έσχατο αγώνα εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με τη Βαγδάτη να απειλείται να βρεθεί στην ίδια μοίρα, αφού οι τζιχαντιστές βρίσκονται ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά και προελαύνουν. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες και παρακολουθήσεις σε πολίτες των χωρών τους, υπό τον φόβο όχι μόνο της στρατολόγησης νέων μελών στο Χαλιφάτο από τη Δύση, αλλά και ενός τρομοκρατικού χτυπήματος μεγάλου βεληνεκούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες παρακολουθήσεις στο Λονδίνο διεξάγουν οι μυστικές υπηρεσίες, υπό την απειλή των τζιχαντιστών
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα «Daily Telegraph», ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον κάνει λόγο για χιλιάδες υπόπτους για τρομοκρατία που παρακολουθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση. «Στο Λονδίνο είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και πολύ, πολύ ανήσυχοι», είπε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Τον Αύγουστο η Βρετανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού της στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, που σημαίνει ότι οι αρχές θεωρούν πιθανή μια απόπειρα επίθεσης στη χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 500 Βρετανοί πιστεύεται ότι έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών και οι αρχές φοβούνται ότι οι σκληραγωγημένοι από τον πόλεμο «βετεράνοι» μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία. «Αν επιστρέψουν, θα έχουμε σοβαρή δουλειά να φέρουμε εις πέρας», προειδοποίησε ο δήμαρχος.

Ο Τζόνσον ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. «Καθημερινά -όπως είδατε πρόσφατα, αυξήσαμε το επίπεδο απειλής- οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπλέκονται σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Πιθανότατα χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούνται στο Λονδίνο», τόνισε.

Το νέο, αναθεωρημένο πλάνο του Ισλαμικού Χαλιφάτου, που περιλαμβάνει πλέον και την κατάληψη της Ισπανίας

Ίδια ανησυχία και «μυστικές επιχειρήσεις» διεξάγονται και στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Χέικο Μάας, οι τοπικές αρχές ερευνούν πάνω από 200 υπόπτους για σχέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Πρόσφατα μάλιστα σε κουρδική συγκέντρωση υποστηρικτές των τζιχαντιστών έκαναν την εμφάνισή τους και συγκρούστηκαν μαζί τους.

Σοβαρούς φόβους εξέφρασε και η αμερικανική κυβέρνηση για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, της Ευρώπης και άλλων περιοχών του κόσμου από τους τζιχαντιστές, ως αντίποινα στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι τελευταίοι μαχητές του Κομπανί

Μόλις 700 Κούρδοι έχουν απομείνει προς υπεράσπιση του Κομπανί, με τους τζιχαντιστές να ανεφοδιάζονται διαρκώςΗ εμβληματική κουρδική πόλη στα συρο-τουρκικά σύνορα, μετά από εβδομάδες σφοδρών μαχών, βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης στα χέρια των τζιχαντιστών, υπό τα… ουδέτερα βλέμματα του τουρκικού στρατού, μια στάση που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις εξέγερσης από τους Κούρδους σε όλη τη χώρα. Οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, που ενισχύονται και ανεφοδιάζονται διαρκώς, ενώ έχουν υπέρτερο εξοπλισμό από τους υπερασπιστές της πόλης, έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της έκτασής της και στρατηγικά σημεία.

(Βίντεο-ντοκουμένο με τις οδομαχίες στο Κομπανί)

Οι από αέρος βομβαρδισμοί των δυτικών συμμάχων κατά των τζιχαντιστών φαίνεται ότι μόνο τους… παρενοχλούν, με τους 700 εναπομείναντες Κούρδους να απευθύνουν δραματική έκκληση για όπλα και πυρομαχικά που τους έχουν τελειώσει.

Τα αποτελέσματα των αεροπορικών βομβαρδιστών δεν είναι καθοριστικά για να αναχαιτιστούν οι τζιχαντιστές

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι αν πέσει το Κομπανί, τότε πιθανότατα θα γίνουμε μάρτυρες μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, αφού οι τελευταίοι κάτοικοι θα σφαγιαστούν.

Εκρήξεις και πτώματα στο Κομπανί, σε μια πόλη που άλλοτε αριθμούσε 400.000 κατοίκους

Προ των πυλών της Βαγδάτης

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο εξοπλίστηκε με αντιαεροπορικά συστήματα και προελαύνει προς τη Βαγδάτη

Η προέλαση των τζιχαντιστών συνεχίζεται και στο Ιράκ, με τους αξιωματούχους της επαρχίας Anbar να απευθύνουν απεγνωσμένη έκκληση για στρατιωτική βοήθεια- και για χερσαία επέμβαση από του δυτικούς- λέγοντας ότι ολόκληρη η περιοχή θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών μέσα σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει 10.000 μαχητές και αντι-αεροπορικά πυραυλικά συστήματα που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφος σε ύψος 15.000 ποδιών, γεγονός που μπορεί να αντιστρέψει την ισορροπία ισχύος και να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους δυτικούς συμμάχους που επεμβαίνουν από αέρος.

Οι τζιχαντιστές στο Ιράκ μπορούν πλέον να αμυνθούν από τις αεροπορικές επιδρομές

Ήδη το 80% της περιοχής ελέγχεται από αυτούς και οι εναπομείναντες ιρακινοί υπερασπιστές –στρατιώτες και μέλη διάφορων φυλών- απειλούν να εγκαταλείψουν τα όπλα τους για να γλιτώσουν τη σφαγή, αν δεν τους βοηθήσει ο αμερικάνικος στρατός.

Οι τζιχαντιστές βρίσκονται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης και οι 60.000 Ιρακινοί στρατιώτες που την υπερασπίζονται βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Εν τω μεταξύ, μυστικοί μαχητές του Χαλιφάτου εξαπολύουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη, προκαλώντας δεκάδες θύματα.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Διαβάστε ακόμη: Το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης